Glas

Nieuws 6 reacties

Tuinders moeten huis plukkers opknappen

Tuinders moeten gaan meebetalen voor de problemen die de door hen tewerkgestelde Polen, Hongaren en Tsjechen veroorzaken in oude stadswijken.

Die eis stelt minister Van der Laan (Integratie). Volgens hem zorgt de goedkope, vaak zeer tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten voor een enorme druk op de leefbaarheid van verpauperende stadswijken in Rotterdam, Den Haag en Schiedam. De PvdA-bewindsman ziet een 'spiraal van verval', omdat de arbeidsmigranten nauwelijks investeren in de buurt.

Te goedkoop
'Het is voor buren eigenlijk onduidelijk wie er nu eigenlijk naast hen woont. Een praatje maken lukt niet door het taalprobleem en bovendien is er sprake van overlast door alcoholgebruik.' De minister wijst erop dat gemeenten handenvol geld kwijt zijn om buurten niet verder te laten afglijden. Dat die kosten niet zijn meegerekend in de prijs van een bos bloemen of een zak paprika's vindt Van der Laan eigenlijk onterecht: 'Misschien zijn de tomaten nu wel te goedkoop.'

Geld verdienen aan arbeiders
'Het zijn bloemen- en groentetelers die deze mensen naar Nederland halen', zegt Van der Laan. 'Bovendien zijn het de tuinders die dankzij deze arbeiders geld verdienen. Als je zo'n duidelijke rol speelt in het veroorzaken van de problemen, dan vind ik het normaal dat je je steentje bijdraagt aan de oplossing.'

Bijdragen
Tuinders kunnen bijvoorbeeld financieel bijdragen aan het opknappen van lege kantoorgebouwen langs grote steden, zodat dit fatsoenlijke woonruimte wordt voor de tomatenplukkers. Voor de zomer wil de minister overeenstemming hebben met de werkgevers zodat hij een breder plan van aanpak kan presenteren.

Bron: De Telegraaf


Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Tuin

  Heeft die van der Laan onder een steen gelegen??? Tuinders moeten een bijdrage leveren,..... welke bijdrage?

  Misschien dringt het niet helemaal door bij dhr van der Laan er valt niks te halen bij de tuinder!

 • no-profile-image

  F.T.P

  Voor de zomer,hahahaha,dan is dit kabinet al lang gevallen en wordt dhr v.d. laan,de laan uit gestuurd.

 • no-profile-image

  bos

  Ga eerst maar de schade (belastings-geld ) in culenborg terug halen bij die niet werkende marokkanen en molukkers. Dat durft v/d Laan niet.Zeker weten!

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Is dit het hele bericht? Anders is het wel vreemd dat de buitenlanders die in de bouw werken en die het hier waarschijnlijk betreft niet worden genoemd.

  De tuinbouw pleit al lang voor de mogelijkheid mensen op de eigen bedrijven tijdelijk te kunnen huisvesten, maar dit wordt door gemeenten tegengewerkt.

  Geen beste beurt voor deze bewindsman zo op het eerste gezicht.

 • no-profile-image

  Westlander

  ik heb niet eens polen of wat voor buitenlandse werknemers dan ook in dienst.
  Die steden hebben gewoon zelf een groot probleem hele wijken die verpauperen maar echt niet door polen alleen.En nou proberen ze het op de tuinders te verhalen .Elke keer moet het platteland opdraaien voor de steden in de buurt .politie zie je hier nooit meer .het water van de steden moet opgeslagen worde op het platteland .En nou moeten wij ook nog eens hun prachtwijken opknappen.EEn stad begint een beetje op een zorgenkindje te lijken

 • no-profile-image

  tomaat

  Dit gaat werkelijk nergens meer over, vd Laan hoe kom je erop

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.