Glas

Nieuws

Telers weten niet wat PT kost en doet

De aanwezigen op de Landelijke Tomatendag van gisteren moesten het antwoord massaal schuldig blijven op de vraag wat zij aan PT-heffing betalen en hebben weinig inzicht in wat ze ervoor terugkrijgen.

Anneke van de Kamp van het PT was door organisator LTO Groeiservice gevraagd de werkzaamheden en financieringsbasis uit de doeken te doen. Gebleken is dat tuinbouwondernemers weinig weten wat het PT doet. De zaal tomatentelers vormde geen uitzondering.

“Het PT bestaat al meer dan 50 jaar dus dit verzoek om uitleg komt rijkelijk laat”, sneerde Van de Kamp. Tegelijkertijd is het voor het voortbestaan van en de grote hoeveelheid door het PT uitgevoerde collectieve activiteiten essentieel dat het draagvlak groeit. Bij een vooronderzoek vorig jaar bleek het PT een 5,1 te scoren.

Door de nieuwe wet op de productschappen moet het PT per 2012 aantonen dat 60 procent van de heffingbetalers het werk van het PT nuttig vindt. “Dat is een moeilijke opgave. Als je de belastingbetaler vraagt wat hij terugkrijgt zal hij ook niet positief zijn.”

En dan nu enkele cijfers:
Glasgroententelers betalen 1275 euro per hectare aan heffing, in totaal ruim 4,1 miljoen euro. Tomatentelers betalen 1.679.000 euro aan heffingen. Daarvan wordt 634.000 euro besteed aan gewasgebonden onderzoek voor tomaat. Van de totale glasgroenteheffing gaat onder andere 1,1 miljoen naar promotie en marketing, 519.000 euro naar ketenprojecten en 4 ton naar milieuprojecten.
 

Bron: Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.