Glas

Nieuws

Teeltanalyse: maatwerk en schipperen

Naar verluidt zou het trosje wat lager zitten in de geënt/getopt partijen die de komende week geleverd gaan worden.

Bij heel wat plantenkwekers zou de 1ste tros eerder op het 6de blad zitten en dat is eigenlijk te laag om een goede tros te geven. Dit wordt weer maatwerk en schipperen. Zaak is hierbij niet te lang te twijfelen, want een zwak trosje toch per se willen houden, zal het gewas sterk hinderen in ontwikkeling en snelheid. 

Wat versta je onder snelheid?
Is dit de dag dat jede eerste tomaten levert of is dit de productie die je 1 april of 1 mei kan leveren? De belangrijkste beweegreden om dat trosje al of niet te pakken, zijn de energiekosten op het bedrijf. Als energie duur is, dans is het ’t overwegen waard om het 1ste trosje toch te pakken en bijvoorbeeld op 3 te snoeien voor ‘tros midden’ en ‘tros grof’ in plaats van op 4. Dankzij die plantbelasting is het plantje toch makkelijker in evenwicht te houden met wat lager gerealiseerde etmalen.
Als energie geen probleem is, kies dan voor snelheid en sterke plantontwikkeling door het te lage 1ste trosje weg te nemen. Opgelet, de noodzaak om hogere etmalen te realiseren, komt er pas aan nadat de 1ste tros er uit hangt.

Grove bloem of bonk
De allervroegste teelten zijn afgelopen week op de mat gegaan met de 1ste tros bloei / zetting.  Bij getopte planten op 2de blad, is het raadzaam om de 1ste grove bloem of bonk te verwijderen.

Bron: gfactueel.nl – Auteurs: Gerrit Hendrikx & Peter Stradiot

Kijk voor meer teelttips over sturing in januari
Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.