Glas

Nieuws

Teeltanalyse: Minder vorst, meer vocht in kas

De temperaturen waren duidelijk zachter, er waren slechts enkele nachten met een beetje nachtvorst. Dit heeft wel tot gevolg gehad dat het beweegbare scherm wat minder kon gebruikt worden en in geval van een dubbel scherm, het beweegbare bijna niet meer dicht ging.

Vroege decemberplanting
Bij de vroege decemberplantingen zijn de folieschermen er al uitgetrokken, omdat het gewas te veel vocht begon te maken. De folie lag er ruim zes weken in en dat volstaat om het dubbel schermen rendabel te maken en bovendien een betere plant weg te zetten, ingeval van minder gascapaciteit en toch veel vorst zoals we gehad hebben.

Late decemberplanting
De iets latere plantingen van december (tweede helft december) krijgen nu ook te maken met meer vocht en het scherm begint te druppelen. Hier dient eerst meer gelucht te worden boven het scherm door de luchtlijn op of onder de stooklijn te leggen.  Hier en daar worden ook al gaten getrokken boven het betonpad of in de warmste hoeken, om het vocht weg te krijgen.

De plant staat ‘stook-klaar’
De planten waar de eerste tros intussen al bloeit, staan zogenaamd ‘stook-klaar’.  De trossen in de kop zijn sterk genoeg aangelegd, zij staan als het ware te wachten op licht. Vanaf het moment  dat er licht komt, dient de temperatuur direct mee omhoog te gaan. Meestal staan deze planten ook op het plantgat, zij krijgen snel wat meer massa, dus ook meer bladgroen. Meer fotosynthese capaciteit betekent al gauw dat de temperatuur toch snel omhoog moet om de plant in evenwicht te houden.

Bron: gfactueel.nl – Auteurs: Gerrit Hendrikx & Peter Stradiot

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.