Glas

Nieuws 1 reactie

Rabobank: ‘We hebben te groot gedacht’

Rabobank stelt in februari haar visie voor 2010 vast. Voor 1 september weet iedere individuele ondernemer waar hij aan toe is. Fred van Heyningen geeft aan dat de bank niet uitsluitend de grote bedrijven in de benen houdt. Hij wil de krachten bundelen, want zonder dat komt er geen oplossing voor de afzetcrisis.

Fred van Heyningen, directievoorzitter van Rabobank Westland, geeft opening van zaken. “Rabobank ontwikkelt op dit moment een visie. Op basis hiervan bezien we of we de ingezette strategie van 2009 doorzetten. De afgelopen jaren heeft de bank fors geïnvesteerd in zogenaamde mega-projecten door het hele land.

Doorgeschoten
Van Heyningen ziet nu dat de ambities van ondernemers, gunstige subsidies opgeteld met het financieel beleid van de bank te ver is doorgeschoten. “We hebben te groot gedacht. De concurrentie tussen agrarische banken is zeker ook veroorzaker geweest. We hebben onze grenzen verlegd.”

Bedrijven herstellen
“Wij houden niet de grootste bedrijven in de benen, zoals velen denken”, gaat hij door. We zien momenteel dat de middelgrote groentebedrijven van vijf tot tien hectare het beste presteren. Iets kleinere in de sierteelt. Mijn ervaring in de afgelopen dertig jaar is dat moderne bedrijven zich beter herstellen na een crisis dan verouderde. Sommige megabedrijven doen het ook nu goed.”

Taak
De directievoorzitter vindt dat zijn bank een taak heeft om samen met andere marktleiders in de sector gericht te sturen naar een betere afzet. Hij wil daarvoor de ervaring van de bank inzetten. “Wij voelen ons mede verantwoordelijk in het zoeken naar oplossingen”, meent hij. 

Lees het uitgebreide artikel in de komende editie van Groenten & Fruit Actueel.

Bron: gfactueel.nl -  Auteur: Pieternel Bouwman- van Velden


Pieternel Bouwman- van Velden

Eén reactie

  • no-profile-image

    paprika teler

    Hoe noemen ze dit ook alweer; mosterd na de maaltijd! Het kon niet op en nu gaan we piepen! Het zal mij benieuwen of ze echt voet bij stuk houden en ook de grote (mega) bedrijven gaan sluiten. Het kost namelijk veel meer voor de bank als zij deze projecten niet in de benen houden, het grote voorbeeld hebben we jaren geleden al gezien. Voor toendertijd al een megabedrijf en jaar in jaar uit slechte resultaten, maar deze werd echt niet gesloten en werd er gewacht op betere tijden en zie ook deze zijn er gekomen. Nu jaren later kan dit bedrijf tegen relatief lage kosten werken, de nieuwe grote bedrijven hebben het nu moeilijk. Het voordeel van de wkk's is ook weg (op dit moment), de producties bij deze bedrijven ligt over het algemeen lager om nog maar niet over de kwaliteit te praten. Wordt vervolgt......

Of registreer je om te kunnen reageren.