Glas

Nieuws

Olieprijs bereikt nieuw record in 15 maanden

De olieprijs is gisteren gestegen tot bijna 84 dollar per vat. Dat is het hoogste niveau in 15 maanden, zo meldt het ANP.

De prijs van olie loopt op doordat de import ivan olie in China in december bijna 25 procent is gestegen. De prijs wordt verder gestuwd door het koude weer en een zwakke dollar. De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie (van 159 liter) steeg gisteren met meer dan 1 dollar (ten opzichte van vrijdag) tot 83,95 dollar. De hoogste prijs sinds oktober 2008. Later daalde de prijs weer licht tot 83,17 dollar.


Sterke prijsstijging
De prijs van olie maakte in de afgelopen maanden al een sterke opmars. Over heel 2009 steeg de olieprijs met 78 procent ten opzichte van eind 2008 en stond op 31 december op ruim 79 dollar per vat. De olieprijs staat nog wel ver onder de recordstand van meer dan 147 dollar per vat, die in juli 2008 werd bereikt.

Importeur China 
China, 's werelds op een na grootste afnemer van energie, importeerde in december meer dan 20 miljoen ton olie, zo bleek uit zondag gepubliceerde cijfers. Door aanhoudende kou in Europa en de Verenigde Staten stijgt de vraag naar brandstof, wat de prijs van olie verder opdrijft.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.