Glas

Nieuws

Gunstige winter voor AC-folie

Waar een vaste AC-folie onder het doek normaal al gunstig is voor het klimaat en energiebesparing, bewijst deze zeker in de huidige strenge vorstperiode zijn nut.

Bij vruchtgroentegewassen worden wel iets lagere etmaaltemperaturen getolereerd, maar onder het scherm lijkt dit voor de jonge gewassen geen problemen op te leveren. Zeker een extra AC-folie onder het beweegbare doek bewijst nu zijn voordelen. Een dubbel scherm maakte het wel iets lastiger om sneeuw op het dek kwijt te raken. Veel bedrijven hadden wel wat ruitbreuk door de sneeuwlast.
 
Teeltwisseling
Het enten bij tomaat zorgt dat de bandbreedte iets groter is geworden voor het temperatuurtraject waarbij de gewassen nog voldoende door blijven groeien.
Voor komkommertelers met een teelt herfsttomaat kunnen de winterse omstandigheden problemen geven als de teeltwisseling en bijbehorende schoonmaak bij strenge vorst uitgevoerd moet worden. Ook het effectief stomen van meerjarige matten kan bemoeilijkt worden.
 
Vorst in sla
Bij sla en andere bladgewassen zijn er diverse bedrijven waar de temperatuur bij het gewas onder het nulpunt is gedaald. Als de temperatuur niet te extreem zakt, kan het gewas later weer ontdooien en oogstbaar blijven. Om daarbij glazigheid te voorkomen, mag in de vorstperiode geen water worden gegeven, en mogen ook geen bespuitingen worden uitgevoerd.
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.