Glas

Nieuws 4 reacties

‘Glasgroente vraagt het meeste krediet aan’

De glasgroentesector is binnen de tuinbouw verreweg de grootste sector die gebruik maakt van de garantstellingsregeling werkkapitaal die is ingesteld door LNV en de banken. Tot nu toe hebben 47 glasgroentenbedrijven de garantstelling aangevraagd. Het gaat hier om een garantstelling van ruim 14,6 miljoen.

Dit blijkt uit de cijfers van Dienst Regelingen van LNV. In totaal hebben bij de banken en LNV 63 tuinbouwbedrijven uit de hele sector een aanvraag gedaan voor de garantstelling. Naast de 47 aanvragen van glasgroentetelers, zijn er 7 van glasbloementelers afkomstig, 4 van potplantentelers, 2 van boomkwekers, 2 van vollegrondsgroentetelers en slechts één van een bloembollenteler. Zij komen samen op een totaalbedrag van ruim 18 miljoen euro, aldus Dienst Regelingen.

Onder mijn verwachting
Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Noord Glaskracht en LTO Glaskracht Nederland merkt over de cijfers op dat het aantal aanvragen niet veel is. “De regeling voorziet in een behoefte, maar het aantal dat er gebruik van maakt ligt onder mijn verwachting.” De belangenbehartigeer dacht eerder aan enkele honderden telers die eind vorig jaar en in 2010 van de regeling gebruik zouden gaan maken.

Gesprek met banken en LNV
In januari praat de belangenbehartiger met de verschillende banken over de regeling. “Daar moet de vraag beantwoord worden waarom de animo niet groot is. Wellicht moet de regeling aangepast worden.” In februari praat van Ruiten ook met LNV over de regeling.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Ellis LangenEllis Langen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Pieternel Bouwman- van Velden

  Deze regeling is een draak van een constructie, die voor zowel ondernemers als hun finaniciers. Dat was al duidelijk op het moment dat het persbericht de deur uit ging. Wie goed luisterde naar de financiers kon dit voorspellen. Het verbaast me echt dat Nico van Ruiten nu pas constateert dat het tegen valt.

 • no-profile-image

  School

  Ik kan amper de prijs vinden van een paprikaaaa!

 • no-profile-image

  School

  Ik kan amper de prijs vinden van een paprikaaaa!

 • no-profile-image

  Robert Bergenhenegouwen

  Die regeling bestaat uit een wassen neus constructie. De mkb regeling waar hij op moest lijken heeft een aantal sterk afwijkende punten en is daardoor beter werkbaar.

  Toch super voor de telers die er mee gered zijn. Maar voor de grote bulk aan telers die in de shit zitten is de regeling niet werkbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.