Glas

Nieuws

‘Geef liever meer water op donkere dagen’

Het moment van watergeven kan een extra belangrijke rol spelen bij generatieve sturing in de beheersfase van de teelt.

Door op donkere dagen wat meer water te geven en op lichte dagen ervoor te zorgen dat het watergehalte van de substraatmat in ieder geval niet toeneemt, blijft de kleur van de plant voldoende donker. “Tijdens het interen van de mat naar minimaal 60 procent wordt de mat-ec verhoogd naar 7 tot 9. Als je dan druppelt met een ec van 3,5 bij een actieve plant bestaat de kans dat de plant te licht van kleur wordt door dit makkelijk opneembare water. Daarom moet je op lichte dagen zuinig water geven en op donkere dagen wat meer. Op donkere dagen blijft de plant toch wel donker van kleur”, stelde Bert Borsboom van BCI Tuinbouwadviesbureau afgelopen maandag tijdens de tomatenavond van LTO Groeiservice in Kwintsheul.

Avondbeurten
Om dezelfde reden adviseert Borsboom een deel van het water in de avond aan te bieden wanneer de wortels niet meer actief zijn (bijvoorbeeld eenderde van het totaal). “Je zorgt zo dat het watergehalte van de mat op peil blijft zonder dat de plant er te gemakkelijk mee vandoor gaat.”

Door deze methoden vanaf het planten toe te passen is het volgens Borsboom niet meer nodig de planten eerst naast het plantgat te beheersen. “Wanneer je ze meteen op het plantgat zet is de watergift regelmatiger en hoef je niet steeds scherp op het uitdrogen van de potten te letten. Bovendien is ook beheersing nodig als je ze later op de mat zet. Als je het meteen doet kun je in dezelfde lijn doorgaan.”

Controle druppelaars
Het controleren van de druppelaars is voor een aantal telers in de zaal een bijkomende reden om naast het plantgat te poten. Bij rechtstreeks op de mat planten zal die controle moeten plaatsvinden bij het volzetten van de mat.


Bron: gfactueel.nl - Auteur: Gerard Boonekamp

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.