Glas

Nieuws

Blokkade voor project Waddenglas

De Raad van State heeft het bestemmingsplan voor glastuinbouw bij het Friese Sexbierum vernietigd. De Raad heeft dat woensdag bekend gemaakt. De Friese Milieufederatie en de Waddenvereniging vroegen eerder om vernietiging van het plan uit angst voor aantasting van het natuurlijke leven langs de nabijgelegen oever van de Waddenzee.

Het project Waddenglas is een nieuwe locatie voor de vestiging van glastuinbouw. In totaal wordt met het bestemmingsplan 200 hectare ingeruimd voor kassen. Voor een gedeelte van 90 hectare is al interesse getoond door enkele bedrijven die daar al zijn gevestigd. Voor het overige deel nog niet.

Geen behoefte
De natuurorganisaties betoogden bij de Raad dat er geen behoefte bestaat om dat overige deel te benutten. Ze wezen daarbij op onderzoek van het CBS en de Raad voor het Landelijk Gebied, waaruit bleek dat glastuinbouwers zich het liefst vestigen in West-Nederland. Verder zijn er in het noorden voldoende alternatieve locaties voorhanden.

Sexbierum
Volgens de provincie Friesland blijkt uit recent onderzoek dat er wel behoefte is aan glastuinbouw in Sexbierum. Maar volgens de Raad van State is dat onderzoek te laat op tafel gelegd en is het daarom niet meegenomen in het oordeel van de Raad.

Plan vernietigd
Overigens is het plan ook om een andere reden vernietigd. De provincie heeft volgens de Raad vergeten te kijken naar de gevolgen van dit plan samen met andere plannen in dit gebied voor de aanwezige natuurwaarden.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Adrie van der Wel

Of registreer je om te kunnen reageren.