Glas

Nieuws

Belgen blijven zonnepanelen plaatsen

De verwachting is dat Belgische zonnepaneleninstallateurs ondanks de vermindering van de steunmaatregelen voor zonnepanelen vanaf januari dit jaar toch flink hun werk houden. Dat zegt BelPV, de federatie van bedrijven die fotovoltaïsche zonnepanelen levert.

Vanaf januari gaan de groenestroomcertificaten in Vlaanderen omlaag van 450 naar 350 euro per 1.000 kwH. Dat leidde tot een stormloop op zonnepanelen in 2009. Ondanks de dalende vergoeding, verwachten de PV-bedrijven minimaal de helft van de omzet te halen van 2009.

Prijsdaling
De verwachting is dat de prijs van zonnepanelen dit jaar ongeveer twintig procent lager ligt dan dit jaar. Deze prijsdaling is een gevolg van de schaalvergroting in de sector en was ingecalculeerd bij de beslissing om de prijs van de groenestroomcertificaten te verminderen. Volgens BelPV zal de gemiddelde terugverdientijd van een pv-installatie verminderen van 6,8 jaar in 2009 naar 4,8 jaar in 2010.

Zonnepanelen gestolen
In België ziet men dat een toenemend aantal diefstallen van zonnepanelen. Zo zijn in Tongeren 42 zonnepanelen van de 800 panelen gestolen die op het dak stonden van schoenenfabrikant Ambiorix. De gestolen panelen hebben een waarde van zo'n 100.000 euro. De zonnepanelen waren nog maar net geplaatst en zouden op 15 januari officieel ‘geopend’ worden.

Bron: Belga/Vilt

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.