Glas

Nieuws

Almeria: Tuta absoluta onder controle

Het huidige seizoen in Almeria begon met de nodige zorg voor de tomatenmineervlieg. De vrees is vooralsnog echter onterecht gebleken: Tuta absoluta heeft tot dusver voor geen problemen gezorgd, mede dankzij de preventieve maatregels. De consequentie is wel dat de waakzaamheid van de telers afgenomen zou zijn afgelopen tijd.

Voor een klein deel telers was het reden om dit seizoen überhaupt geen tomaten te telen, in combinatie met het slechte rendement van de afgelopen jaren. Voor andere telers was het reden om niet te vertrouwen op natuurlijke vijanden. Hoewel de officiële cijfers spreken over een gelijkblijvend areaal is Antonio Giménez, technisch directeur van Koppert Spanje van mening dat het areaal tomaten met natuurlijke vijanden gedaald is, van 20% naar zo´n 10%. 

Onterecht
De vrees is vooralsnog echter onterecht gebleken: Tuta absoluta heeft tot dusver voor geen problemen gezorgd, mede dankzij de preventieve maatregels. De consequentie is wel dat de waakzaamheid van de telers afgenomen zou zijn afgelopen tijd. Zo worden watertraps nu niet met dezelfde intensiteit gecontroleerd als aan het begin van het seizoen, volgens Antonio Giménez. Hij waarschuwt: "De populatie Tuta gaat zonder twijfel toenemen in de maanden februari/maart. De Tuta zal zich snel gaan ontwikkelen als het weer beter wordt". Giménez geeft aan dat de opbrengstprijzen in die periode belangrijk zullen zijn voor de zorg die telers zullen hebben: "Vorig jaar waren de prijzen slecht in die periode en hierdoor hadden telers minder oog voor Tuta absoluta".

Preventief
Preventief werd de natuurlijke vijand nesidiocoris ingezet en werd er regelmatig chemisch behandeld. Dit seizoen heeft het Spaanse ministerie van Landbouw een voorlopige toelating afgegeven voor twee gewasbeschermingsmiddelen (Alverde en Fenos) die effectief zijn tegen Tuta. Giménez verwacht dat de toelating binnenkort definitief zal worden.

Rustig seizoen
Wat betreft plagen is het tot dusver zowiezo een rustig seizoen in Almeria. De paprikateelt had in november te maken met een opkomende populatie van trips maar die kon met orius goed worden gecontroleerd, zo zegt Jiménez en geeft aan dat men ook swirskii achter de hand hebben, mocht door het winterse weer de bloei uit de paprika´s raken.

Waarschuwing
Jiménez waarschuwt dat de zogenaamde secundaire plagen (rupsen, kevers, spint mijt) zich steeds meer laten gelden in Almeria, als gevolg van de inzet van specifieke gewasbeschermingsmiddelen die deze plagen ongemoeid laten.


Bron: gfactueel.nl – Auteur: Rene Rombouts, correspondent in Spanje


Rene Rombouts, correspondent in Spanje

Of registreer je om te kunnen reageren.