Glas

Nieuws 2 reacties

Telers profiteren van vergunning aardwarmte

De Technische Universiteit Delft heeft gisteren een opsporingsvergunning voor aardwarmte gekregen van EZ. Ook telers in de gemeenten Delft en Pijnacker-Nootdorp profiteren hiervan.

De universiteit heeft met de vergunning het recht gekregen om in een gebied van 61 km2 in de gemeenten Delft en Pijnacker-Nootdorp te zoeken naar aardwarmte. De telers die onder deze regio vallen, kunnen mee profiteren van het onderzoek dat de TU heeft gedaan naar de ondergrond om de vergunning te verkrijgen, zo zegt Douglas Gilding projectleider van de stichting Delft Aardwarmte Project, kortweg DAP-project. “De telers in deze regio profiteren van onze vergunning. Zij hebben bijvoorbeeld geen kosten gehad aan het onderzoek dat aan de vergunningverlening voorafging.”

Telers zelf verder
In de regio Pijnacker-Nootdorp hebben tomatenbedrijf Duijvesteijn en Hydrocultuurbedrijf Ammerlaan mei-subsidie gekregen voor een boring naar aardwarmte. De glastuinbouwbedrijven moeten nu zelf wel een boor- en winningsvergunning regelen. De telers, TU Delft en de gemeente Pijnacker-Nootdorp werken nauw samen en zijn verenigd in de Aardwarmte Kring Vrijenban. Hierin is afgesproken dat TU Delft de vergunninghouder is van de aardwarmtevergunning, maar zo veel mogelijk partijen van deze vergunning gebruik mogen maken.

Kennis vergaren
Het doel van de TU Delft is om aardwarmteprojecten te stimuleren en uit de projecten kennis te vergaren. Binnen het DAP-project is ook afgesproken dat als telers gaan boren naar aardwarmte de onderzoekers en studenten van TU Delft aarin betrokken worden om zo meer kennis te vergaren.

Zelf boren
Zelf wil de TU Delft ook naar aardwarmte boren. Gilding: “We zijn in gesprek met energiebedrijf Eneco en Energie Beheer Nederland om het aardwarmtesysteem aan te leggen en te exploiteren.” Met de aardwarmte zouden woningen en ook de campus van de TU Delft verwarmd kunnen worden. Verder wil de TU Delft onderzoek doen naar een nieuwe methode van boren; niet met staal maar met plastic composiet waardoor de kosten van de boring stukken omlaag zou kunnen.

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hydro Systems Holland BV

  Dit zou een prachtig project zijn in samenwerking met de HSH-Fiwihex® techniek, bij uitstek geschikt voor aardwarmte projecten, omdat hier ook de restwarmte van de kassen weer gebruikt kan worden, voor de bebouwde omgeving.
  De HSH-Fiwihex® techniek, is een Zeer Lage Temperatuur Verwarming 28-35°C en 10-12°C voor Koeling.
  Zie ook <>

 • no-profile-image

  LekHabo groep BV

  Het gebruik van aardwarmte is 100% duurzaam. Willen we voldoende energie overhouden voor onze kinderen en het opwarmen van de aarde vermijden, dan moet daar (mits haalbaar) gebruik van gemaakt worden. Die haalbaarheid hangt af de investering en de uitkoeling van het opgepompte water. Het is zaak om te kiezen voor de beste prijs/prestatie. LekHabo werkt al langer aan opties om aardwarmte haalbaarder voor de telers te krijgen. Daarom komt LekHabo met een nieuw type warmtewisselaar welke simultaan getest (onder gelijke condities) 25% meer overdraagt dan een dunnedraad wisselaar van dezelfde grootte en onder dezelfde ventilator. Dus goede opties te over!

Of registreer je om te kunnen reageren.