Glas

Nieuws

Heron test hoogrendement gasturbine bij teler

Bij een potplantenteler Frits Mostert in Nieuwerkerk draait sinds een aantal maanden een proef met een kleine gasturbine die de potentie heeft een hoog elektrisch rendement te halen van boven de veertig procent.

De wkk met deze gasturbine draait nu nog op aardgas, maar het is de bedoeling dat deze uiteindelijk kan overschakelen naar een bio-olie. De turbine Heron 1 gasturbine van 1,4 MWe wordt gemaakt door het Nederlandse bedrijf EECT Production in Strijen. Jeroen Keijmel van Cogen: “Het voordeel van een turbine is dat er wat makkelijker dan bij een zuigermotor lastigere brandstoffen als bio-oliën in verwerkt kunnen worden.” Veelal zullen dat dan dierlijke vetten zijn zoals vetzuurdestilaten.

Verschillende brandstoffen
Volgens de leverancier is het zelfs de bedoeling dat de turbine tegelijkertijd op verschillende soorten brandstoffen kan lopen vanwege de drie verschillende branders die erin zitten. Op die manier zou de tuinder minder afhankelijk worden van aardgas. Keijme: "Het voordeel van de turbine zou ook zijn dat deze een relatief lage invoertemperatuur heeft waardoor de turbine niet zo kwetsbaar is."

Volgende week donderdag wordt tijdens de bio-wkk-dag van Cogen onder andere een excursie georganiseerd naar deze turbine in Nieuwerkerk.

Kijk voor een filmpje over deze gasturbine bij de potplantenteler op new-energy.tv

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.