Glas

Nieuws 5 reacties

'Goedkoper alternatief voor gesloten kas'

Een kassysteem dat gecontroleerd buitenlucht aanvoert in combinatie met meer en beter toepassen van energieschermen is voor vruchtgroentetelers een goede investering om energie te besparen.

De investering is financieel aantrekkelijk en een tussenstap naar semi-gesloten systemen.
Dat zegt Jan Smits, programmaleider van Kas als Energiebron. Volgens hem levert het systeem al op korte termijn voordelen op voor telers en hij ziet het systeem als een goede tussenstap naar de introductie van semi-gesloten systemen. Smits verwacht dat deze investering in 2010 subsidiabel wordt via de regeling Marktintroductie Energie en Innovatie (MEI).

Kas als Energiebron
Kas als Energiebron, een samenwerkingverband van overheid en tuinbouw, ontwikkelt kassystemen die energie besparen en de CO2-uitstoot terugdringen. De projectorganisatie streeft ernaar om in 2011 700 hectare semi-gesloten kassen te realiseren. Dat zou op een besparing van 0,13 megaton CO2-uitstoot opleveren.

Te duur
Het semi-gesloten kassysteem blijkt voor niet gekoelde teelten op dit moment nog steeds te duur in verhouding tot de opbrengsten. Smits: "Toen we begonnen in 2007 hadden we gedacht dat het sneller rendabel zou zijn. Bovendien blijkt uit de projecten dat de mechanische koeling voor vruchtgroentetelers nauwelijks tot waarde te brengen is."

Druk op investeringsvermogen
Gezien de druk op het investeringsvermogen van tuinders vindt Smits het daarom slimmer om voor een investering in het nieuwe telen te kiezen, waarbij de teler meer rekening houdt met het buitenklimaat. "Dat scheelt de tuinders al snel enkele tientjes per vierkante meter ten opzichte van een semi-gesloten systeem."

Bron: Agrarisch DagbladRedactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pietje pluk

  en dan allemaal lekker nog meer kilo's in de zomer brengen, die zijn nu al zo duur.

 • no-profile-image

  Henric vd Krogt

  @pietje pluk
  Als het aan jou zou liggen Pietje dan teelden we zeker nog onder eenruiters. Juist in deze tijden moet de innovatie doorgaan, anders houdt de tuinbouw helemaal op te bestaan.

 • no-profile-image

  pietje pluk

  Nee, ik denk alleen dat het een verkeerde denkrichting is en dat we veel meer naar een voorjaars en najaars en misschien zelfs winterproductie moeten gaan. Gesloten kas wordt niks als de meerproductie voor tomaten maal 30 cent gaat.

 • no-profile-image

  Schipluiden is Groener

  Een slecht geregelde afzet mag innovatie niet belemmeren!

 • no-profile-image

  R. Welles

  Het moet allebei doorgaan: innovatie en een beter geregelde afzet!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.