Glas

Nieuws

Energiebesparing door verwarmen gewasdelen

Theoretisch gezien lijkt energiebesparing mogelijk door gewasdelen te verwarmen en dan toch de hoeveelheid productie en de productkwaliteit te handhaven. Zo concluderen onderzoekers van Wageningen UR.

Vijf onderzoekers van Wageningen UR namen vorig jaar deel aan de studie ‘Nieuwe Vormen van Verwarming van Gewas(delen)’, waaronder Raymond Jongschaap en Cecilia Stanghellini. Zij bekeken of energiebesparing haalbaar is door niet de omgeving, maar alleen de plant of delen van die plant te verwarmen.

Verwarmen minimaliseren
“Want - zo was de gedachte - waarom een hele kas verwarmen, terwijl die warmte eigenlijk alleen maar in de plant nodig is?”, aldus Jongschaap. “Wij wilden bekijken hoe je het verwarmen van de omgeving juist kunt minimaliseren en welke delen van de plant je zult moeten verwarmen om de gewenste productie en kwaliteit te krijgen.”

Lees het volledige artikel van Erik Honkoop over dit onderzoek in Groenten & Fruit van deze week.


Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.