Glas

Nieuws 2 reactieslaatste update:21 sep 2009

‘Energiebeleid overheid stompzinnig’

Op energiegebied is de overheid visieloos, stuurloos, vastgeroest en middeleeuws. Dat zegt Nyenrode professor van Someren. Lucas Reijnders noemt het beleid zelfs stompzinnig.

Niet alleen in de Tweede Kamer tijdens de Algemene Beschouwingen klonk de afgelopen dagen ongezouten kritiek op het Nederlands regeringsbeleid. Ook in wetenschappelijke kringen is men niet mals. Hoogleraar Strategische Vernieuwing Taco van Someren van de Nyenrode Business Universiteit noemde gisteren op het Nationaal Energiedebat in Driebergen de overheid visieloos, stuurloos, vastgeroest en middeleeuws in haar denken en handelen rond energietransitie.

Afgeserveerd
De punten op de Innovatieagenda Energietransitie van de overheid werden door Van Someren een voor een afgeserveerd. Op gebieden als gebouwde omgeving, mobiliteit en wind- en zonne-energie is Nederland alleen maar verder achtergeraakt. “Alleen op het punt van de Kas Als Energiebron maken we goede vorderingen.”

Effectieve stimulans
Van Someren kreeg bijval van hoogleraar Milieukunde Lucas Reijnders. Die noemde de overheidsinterventies op energiegebied, zoals de emissiehandel en de regulerende energiebelasting zelfs dom en stompzinnig. Reijnders ziet het integreren van milieukosten in de energieprijs als eerste voorwaarde voor een effectieve stimulans aan ondernemers om in de juiste innovaties te investeren.

Bron: DeGroentenenFruit.nl - Auteur: Ton van der Scheer

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boskwekerijen,I.A.Bos

  Eindelijk eens zinnige praat op hoog nivo,wanneer trekken er nog meer mensen hun mond open om de nederlandse ondernemers te steunen in hun duurzaamheids streven?
  De tuinbouw heeft wel even haar zelf opgelegde doelstellingen gehaald .

 • no-profile-image

  oostlander

  Klopt en dan hebben van Someren en Reijnders het nog niet over die subsidie verspillers van windmolens gehad, die draaien voor 25% op wind en voor 75% op belastinggeld! Wanneer we niet zeer snel voor het zeer duurzame schone en relatief goedkope kernenergie kiezen dan verliezen we de wedloop. De fossiele brandstoffen komen meer en meer uit politiek instabiele landen het wordt daardoor niet alleen schaars maar je bent ook aan allle grillen van die bananenrepublieken overgeleverd.
  Dat beetje groene energie zal ontoereikend zijn om het fossiele deel op tijd te vervangen. We kiezen voor goedkoop smerig en niet duurzaam; KOLEN! De volgende donkere wolk boven de tuinbouw is rook van de steenkolencentrales.

Of registreer je om te kunnen reageren.