Glas

Nieuws 11 reacties

WKK’s produceren straks overschotten

Door uitbreidingsplannen van energiebedrijven opereren exploitanten van WKK's vanaf 2013 op een overschotmarkt.

Dat concludeert landelijke netbeheerder TenneT in een rapport over de energiemarkt. Dit jaar ontstaat voor het eerst een overschot dat vermoedelijk 1,7 gigawatt bedraagt. RWE, Eon en Electrabel willen de komende drie jaar nieuwe installaties met een totale capaciteit van 18,5 gigawatt bouwen in de Eemshaven en de Maasvlakte.

Wkk’s moeten concurrentie aan
Vanaf 2013 zal daardoor een groot exportpotentieel ontstaan dat in 2016 is opgelopen tot 15,9 gigawatt. Het is volgens Kees den Blanken van WKK-vereniging Cogen sterk de vraag of de export ook realiseerbaar is. “De netten kunnen het niet aan”, zegt Den Blanken. Hij vreest dat de grote elektriciteitsproducenten de stroom goedkoop op de Nederlandse markt gaan brengen. “Dan moeten duizenden kleine WKK-bezitters de concurrentie aan met multinationals die goedkope maar vieze kolen- en gascentrales runnen. Uiteindelijk zal de WKK het dan waarschijnlijk afleggen.”
In Nederland zijn WKK’s goed voor de helft van de elektriciteitsproductie. De industrie levert daarvan zo'n 40 procent en de glastuinders zo'n 30 procent.

SDE-regeling
Den Blanken pleit voor een ‘vangnetregeling’ van de overheid om investeringen in wkk veilig te stellen. Als de exploitatie van wkk-installaties relatief duur is door lage energieprijzen, zou de overheid een subsidie dienen te geven. Den Blanken pleit voor uitbreiding van de pot voor groene stroom, de zogeheten SDE-regeling.

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gelukkige afnemer

  In deze crisis toch weer een lichtpuntje voor mij. Het vooruizicht dat de kosten van mijn koeling en verwerking naar beneden gaan. Kan de tussenhandel en veilingen de kosten voor koeling mooi bijstellen.

 • no-profile-image

  Pim Molenaar

  Reactie naar aanleiding van het verwachte energieoverschot van WKK installaties bij kwekers. Mijn reactie is; zoek naar nieuwe afzetmogelijkheden zoals de energieleverantie voor electrische voertuigen. Een ontwikkeling die voor Nederland prima is en zeer goed mogelijk in ons kleine land met relatief korte afstanden/ritten. Opstakel voor de uitbreiding daarvan is steeds het aantal en de verspreiding van de 'oplaadstations'. Benzinemaatschappij lijken geen trek te hebben hierin een rol te willen spelen. Mogelijk een actie/kans voor de 'groene' tuinbouwsector. Lijkt me een mooie PR boodschap naar de consument. "Rij groen met en dankzij de tuinbouw".

 • no-profile-image

  R. Welles

  Pim, je idee is goed maar...

  ik heb niet zoveel plek om een parkeerplaats aan te leggen....

  of een stuk kas afbreken, maar dan zit ik weer met de warmte...

 • no-profile-image

  Jan Robben

  René, een parkeerplaats in de kas misschien? Aan de poten kun je de stopcontacten bevestigen.

 • no-profile-image

  Westlander

  Wat een geweldige ideeen. Ik laat een kwart van de kas leeg en koop een wkk .Nou maar hopen dat die elektro-auto's snel komen .Kan ik eindelijk weer eens geld verdienen

 • no-profile-image

  oostlander

  De geschiedenis blijft zich altijd hehalen de wkk s gaan straks grotendeels weer uit ten behoeve van de rendementen van de grote energiebedrijven. Its a crazy crazy world!

 • no-profile-image

  eigen tuintje

  Blijkt maar weer eens dat overal waar "te"voorstaat niet goed is , teveel glas , teveel tomaten, teveel paprika of komkommers. Probeer eens het woord : tevreden?

 • no-profile-image

  Arjan V.

  vergeet tequila niet

 • no-profile-image

  Henric vd Krogt

  @allen. Komt er eens iemand met een origineel idee, krijgt hij als reactie alleen flauwe grappen. Niet zo vreemd dat de glasgroentesector zo weinig innovatief is.....

 • no-profile-image

  oostlander

  Inkoppertje henric ; was de sector de laatste jaren maar wat minder innovatief geweest, want mede daardoor zitten we nu zwaar in de problemen!

  Als je uitleg wil roep je maar.
  En het idee van pim klinkt nu misschien nog wat lachwekkend maar over 50 jaar, wie weet?

 • no-profile-image

  Henric vd Krogt

  @ Oostlander: wat uitleg lijkt me wel op zijn plaats. Wat innovatief is aan alleen meer meters bouwen met dezelfde producten is mij namelijk niet helemaal duidelijk.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.