Glas

Nieuws 1 reactie

Nieuwe regels voor geluidsoverlast wkk

Tuinders die investeren in voorzieningen zoals een wkk, kunnen verplicht worden om eerst onderzoek te doen naar mogelijke geluidsoverlast. Dat meldt Nieuwe Oogst.

De nieuwe regel is te vinden in het nieuwe Besluit Glastuinbouw, dat op 1 oktober ingaat. Gemeenten kunnen een onderzoek eisen voordat ze de milieumelding accepteren. LTO Glaskracht Nederland vindt het een tekortkoming van het Besluit dat er niet in staat op welke wijze gemeenten de verplichting tot zo'n akoestisch onderzoek moeten onderbouwen.

Subjectieve regelgeving voor wkk
In het besluit staat dat het ‘aannemelijk’ moet zijn dat er geluidsoverlast kan ontstaan. LTO Glaskracht Nederland vindt dat subjectief. De kans bestaat dat gemeenten te makkelijk een dergelijk onderzoek eisen en daarmee tuinders onnodig op kosten jagen, aldus de belangenbehartiger. Een ander risico is dat gemeenten onderling afwijkende criteria gebruiken om te toetsen of een onderzoek nodig is. LTO Glaskracht Nederland hoopt in overleg met Vrom nog aanpassingen in het Besluit te krijgen.

Redactie GFActueel

Eén reactie

  • no-profile-image

    Paul Hovius

    Begrijpt LTO Glaskracht de problematiek wel goed en zet het hiermede de tuinders niet op het verkeerde been. De normen voor geluid zijn heel duidelijk. In kritieke gebieden, korte afstand van de woningen tot de WKK is het zelfs verstandig een geluidrapport op te stellen. Uit deze studie volgen de eisen die aan de installatie moeten worden gesteld en bij de aankoop kunnen worden meegenomen. De kosten voor een geluidstudie zijn gering, terwijl aanpassingen achteraf juist heel kostbaar kunnen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.