Glas

Nieuws 3 reacties

Meer en ook warmer water bij Van den Bosch

Vleestomatenteler Rik van den Bosch is zeer tevreden over het tweede aardwarmteproject dat het bedrijf is gestart op een locatie in Berkel en Rodenrijs. Na het testen van de bronnen blijkt dat het water hier warmer is dan gedacht. De capaciteit is zelfs het dubbele als waar men van uitging.

Ruim een maand geleden is de aardwarmtebron getest nadat er was geboord naar aardwarmte op hun bedrijf in Berkel en Rodenrijs. Uit de test blijkt dat de temperatuur van het water uit de aardlaag ruim boven de 70 graden ligt. “Dat is ongeveer 10 graden warmer dan bij ons eerste aardwarmteproject in Bleiswijk”, zegt Rik Van den Bosch.

Ruimschoots genoeg aardwarmte
Ook over de hoeveelheid water is de teler erg te spreken. De capaciteit komt uit op het dubbele als waar hij van uitging. “De bron heeft maar liefst een capaciteit van boven de 200 kuub water per uur.” Met deze hoeveelheid warmte kunnen de zes hectare vleestomaten ruimschoots worden verwarmd.

Omdat de warmtebron dus een stuk groter is dan waar van te voren vanuit werd uitgegaan, bekijkt het tomatenbedrijf nu de mogelijkheden om de warmte te gaan leveren aan andere glastuinbouwbedrijven in de buurt. Rik van den Bosch: “We zijn met een paar telers in overleg.” Ook bekijkt de teler wat de voorwaarden van zo’n contract met andere telers zouden moeten zijn.

Het vleestomatenbedrijf verwacht over ongeveer een maand de kas aan te sluiten op de aardwarmtebron. Deze kas zal in haar warmte dan voor honderd procent voorzien worden van aardwarmte.

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  aad gouw agfadviesburo b.v.

  mijn vraag:
  1 op welke diepte wordt het warme water gevonden.
  2 wat zijn de kosten voor een dergelijk project
  3 kun je overal boren
  mvg

 • no-profile-image

  Ronald Kalter

  Een mooi lichtpunt in deze tijden, fam va de Bosch van harte geluk gewenst.
  Ronald Kalter

 • no-profile-image

  Bert Willemsen

  @ aad:
  1. Deze hoeveelheden warmte worden gevonden op 1.5 tot 2 km, voor lagere temperaturen kan ook minder diep worden geboord: <>

  2. De kosten bedragen enkele miljoenen(afhankelijk van de diepte e.d. echter kan er bij een misboring(dan stroomt water niet door en raakt bron leeg) er nog een keer moeten worden geboord.

  3. het is niet mogelijk om overal te boren, door geen water op deze diepte, problemen met vergunningen enz.

Of registreer je om te kunnen reageren.