Glas

Nieuws 1 reactie

KLM gaat wellicht stroom leveren aan kassen

De luchtvaartmaatschappij KLM wil de vrijgekomen warmte, energie en CO2 uit de cateringafval wellicht leveren aan de nabijgelegen kassen. Minister Cramer (Milieu) is niet blij met het initiatief, zo meldt het Nederlands Dagblad.

De KLM wil het dagelijkse afval, 20 ton per dag verwerken en omzetten in energie, warmte en CO2. Het plan is om een nieuwe centrale op het terrein van Schiphol te bouwen die het afval eerst omgezet in olie. Daarna wordt het verstookt in een gasturbine. De KLM is nog bezig met een haalbaarheidsstudie waarover eind september de knoop wordt doorgehakt.

Biomassa en gasturbine
In de centrale zouden twee bestaande technieken worden gecombineeerd: die van het omzetten van biomassa en plastic in olie en het systeem van een gasturbine. De turbine levert stroom voor 4000 huishoudens. Deze stroom zou op het Schipholterrein zelf gebruikt kunnen worden, maar ook getransporteerd kunnen worden naar nabijgelegen kassen. Ook de CO2 zou naar de kassen kunnen.

Haaks op beleid
In het systeem zouden de resten van de 50.000 maaltijden die KLM Catering Services dagelijks heeft, worden verwerkt. Dat komt neer op 20 ton afval per dag. Cramer liet tijdens een werkbezoek aan de KLM weten dat het initiatief van de KLM haaks staat op het beleid van haar ministerie. “Ik wil juist dat plastic apart wordt ingezameld en hergebruikt.”

De KLM-topman Hartman vertelde de bewindsvrouw daarop dat de luchtvaartmaatschappijen vanwege internationale regels plastic dat in aanraking is gekomen met voedsel, niet mogen hergebruiken. Dit om besmettingen te voorkomen. Als de KLM besluit tot het bouwen van de centrale, kan deze over driekwart jaar klaar zijn.

Bron: De GroentenenFruit.nl – Auteur: Ellis LangenEllis Langen

Eén reactie

  • no-profile-image

    Rene Enthoven, ENMACO BV

    Een leuk charmeoffensief van de KLM maar 50.000 trays zal, indien dit technisch al mogelijk wordt nauwelijks genoeg zijn voor de gebouwen van de KLM, laat staan andere partners op Schiphol of daarbuiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.