Glas

Nieuws

Start onderzoek leds en substraat

Gisteren openden Philips en BVB Substrates officieel een nieuw gezamenlijk testcentrum, waarin gezocht gaat worden naar ideale combinaties van led-belichting, substraat en bemesting.

De proefkas, op het terrein van Bas van Buuren in De Lier, is in eerste instantie gericht op sierteelt-toepassingen in potgrond, in een meerlagenteelt. Toch zou het onderzoek ook kennis kunnen opleveren die in de toekomst toepasbaar is in meerlaagse groenteteelten of in de plantopkweek.

Gewicht substraat
In meerlagenteelten speelt niet alleen het gewicht van het substraat een belangrijkere rol, maar kunnen ook andere eisen zoals vochtvasthoudendheid meer aandacht vragen.

Ideale combinaties
Om te kunnen zoeken naar ideale combinaties en van led-kleuren, zijn 15 modules per vierkante meter aangebracht om mee te testen. Commercieel directeur Jaco Dijkshoorn van BVB substrates: “In het kleine vakje ligt toch 1,4 kilometer kabel, met 1.200 armaturen en 6.000 leds.” Als het juiste spectrum voor een gewas of toepassing eenmaal is vastgesteld, volstaat in de praktijk één module waar dit optimale lichtspectrum mee gemaakt kan worden.

Investeringskosten
Tijdens de opening constateerde Udo van Slooten van Philips nog eens dat led als 1:1 vervanging van SON-T voorlopig te duur is. De efficiëntie komt al aardig dicht in de buurt van de traditionele armaturen, maar de investeringskosten voor leds zijn nog veel te groot.

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Peter Visser

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.