Glas

Nieuws

OPEC: olievraag stabiliseert verder in 2009

De OPEC verwacht dat de vraag naar olie in 2009 verder zal stabiliseren. In 2010 wordt een lichte stijging van de vraag verwacht.

Dat heeft de organisatie van olie-exporterende landen voorspeld in haar maandelijkse verslag. Net zoals de wereldeconomie stagneert de mondiale vraag naar olie op dit ogenblik.

Lichte groei in 2010
Na twee opeenvolgende jaren van terugval, zal de wereldwijde vraag volgend jaar weer lichtjes groeien, wellicht met een half miljoen vaten per dag, stelt de OPEC. Zo komt de mondiale vraag in 2010 wellicht op 84,34 miljoen vaten per dag. Dat is een stijging met 0,59 procent tegenover 2008. De vraag zou vooral toenemen in India, China, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten.

In 2013 pas weer op niveau
Voor 2009 komt de vraag op 83,84 miljoen vaten per dag, ongeveer dezelfde voorspelling als in het vorige maandelijkse rapport van de OPEC. Verder verwacht de OPEC dat de vraag naar olie pas in 2013 op het niveau van voor de crisis zal uitkomen. De komende jaren zou de consumptie zich slechts zeer geleidelijk herstellen.

De OPEC, een samenwerkingsverband van twaalf landen die sterk afhankelijk zijn van de olie-inkomsten, levert ongeveer 40 procent van de wereldwijde olieproductie.

Bron: Belga

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.