Glas

Nieuws

Kesgro hoopt binnen drie jaar op aardwarmte

Kwekerij Kesgro in het glastuinbouwgebied Agriport in de Wieringermeer hoopt binnen drie jaar aardwarmte te kunnen gebruiken. Het bedrijf hoopt met deze revolutionaire vooruitgang 40 procent te besparen op aardgas.

Met 27 hectare glas aan het Wagenpad bij Middenmeer is Kesgro een van de grootste tomatenkwekers van ons land. De NHD-Zomertoer maakt woensdag 19 augustus een tussenstop bij de kwekerij. Bedrijfsleider Martin van der Hout toont dan onder meer de twee kolossale Rolls-Roycemotoren van elk 10.000 paardenkrachten waarmee de Warmte Krachtkoppeling wordt aangedreven.

20 miljoen
Kesgro teelt jaarlijks 20 miljoen kilo tomaten en is een van de zeven glastuinbouwbedrijven op Agriport. Het achtste is in aanbouw. Op Agriport worden tomaten en paprika’s geteeld. Kesgro heeft najaar 2007 de eerste planten op de nieuw plek gezet. Het van oorsprong Westlandse bedrijf kon in De Lier niet meer uitbreiden.

Vergunningen aangevraagd
Aardwarmte wordt in Nederland alleen in Bleiswijk toegepast in de glastuinbouw. Twee bedrijven op Agriport hebben vergunning gevraagd om een diepe put te slaan. Aardwarmte wordt verkregen via een proces van water heen en weer pompen naar een diepte van 2,5 kilometer. De twee bedrijven zijn Kwekerij Wieringermeer en Kesgro.

Binnen drie jaar
De boorvergunning wordt binnenkort verwacht, de eerste aardwarmte binnen drie jaar. Allerlei onderzoeken zijn nog gaande. Het project kost zes tot zeven miljoen euro. Het Rijk geeft anderhalf miljoen euro subsidie.

Een deel verkocht
Kesgro (genoemd naar de oprichters Ad van Kester en Paul Grootscholten) verbruikt jaarlijks twintig miljoen kubieke meter gas. De bedrijven op Agriport beschikken zelf over een elektra- en gasnet. Met het gas wekt Kesgro op eigen terrein stroom, warmte en CO2 op. CO2 is kooldioxide, nodig voor de plantengroei. Een deel van de elektra wordt verkocht.

Emissieneutraal
Met de besparing van veertig procent aardgas door aardwarmte is een enorm bedrag gemoeid. Ook wordt een grote stap gezet naar het streven van de sector om in 2020 emissieneutraal te werken, zonder dus vervuilende stoffen te produceren.

Bron: Noordhollands Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.