Glas

Nieuws

Info boring en vergunning aardwarmte openbaar

Update van het eerder verschenen bericht Geologische info is moeilijk te pakken te krijgen’. Volgens TNO, is er op verschillende sites wel degelijk goede informatie te vinden over gegevens van de ondergrond wanneer telers die willen weten in verband met een boring naar aardwarmte. Ook kunnen telers kijken wie een opsporingsvergunning heeft of er een in aanvraag heeft lopen.

“Binnen de olie- en gaswereld is het algemeen bekend dat er op bepaalde sites veel informatie te vinden is over de ondergrond, maar omdat dit onderwerp nog vrij nieuw is in de tuinbouw, zijn telers hier veelal nog niet mee bekend’, aldus Gijs Remmelts. Hij werkt bij TNO en is daar onder meer verantwoordelijk voor de site nlog.nl, de site van het Nederlandse Olie en Gasportaal. Hij weet dat wanneer bedrijven boringen doen die vallen onder de Mijnbouwwet deze gegevens over de ondergrond beschikbaar moeten stellen (zoals boorlogs) aan de overheid, namelijk aan het ministerie van Economische Zaken. EZ heeft op haar beurt deze informatie en het beheer van die gegevens ondergebracht bij TNO.

Veel gratis informatie
TNO zet al deze publieke informatie op de site nlog.nl. “Hier staan alleen de gegevens op waarvan de confidentialiteitstermijn is verstreken”, zegt Remmelts. Dit houdt in dat onderzoeksgegevens van boringen die na 2003 zijn verkregen na vijf jaar vrij komen en op deze site komen te staan en gegevens van boringen van voor 2003 hoeven pas na tien jaar worden vrijgegeven.

Geduld en uitpluiswerk
Op de site kan via de kopjes seismiek of boringen worden gezocht naar gegevens van de ondergrond. Een groot deel hiervan is volgens Remmelts direct (gratis) te downloaden. Onder ‘Boringen’is bijvoorbeeld meer info te halen wanneer er geklikt wordt op ‘interactieve kaart’. Daarbij is het wel verstandig even goed te kijken naar het onderdeel ‘Hoe werkt het?’. “Dit vraagt even wat geduld en uitpluiswerk, maar op deze site is echt veel informatie te vinden.” Volgens Remmelts moeten telers zich wel realiseren dat het hier om boorgatmetingen gaat die door deskundigen moeten worden geïnterpreteerd. “Door de bank genomen zal een leek hier niet direct mee uit de voeten kunnen.”

Overzicht verleende en aangevraagde vergunningen
Zo staat op de site via onder het kopje ‘Geothermie’ ook informatie over welke bedrijven  een opsporingsvergunning voor aardwarmte hebben aangevraagd en ook aan wie EZ daadwerkelijk een vergunning heeft verleend. Remmelts: “Deze lijst wordt periodiek geactualiseerd en kan dus niet altijd geheel actueel zijn. De actuele situatie kan gevolgd worden via de Staatscourant.” Dat kan via deze site, kies dan voor Staatscourant en tik dan aardwarmte in de zoekbalk. Vervolgens verschijnen hier de zoekresultaten.


Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.