Glas

Nieuws

Geologische info is moeilijk te pakken te krijgen

De geologische informatie over aardwarmte in de bodem is moeilijk te verkrijgen zolang er niet in de nabije omgeving is geboord. Deze geologische informatie is juist een belangrijke basis de basis waarop alle zaken zijn gebaseerd. Dat is de ervaring van Bram Hanemaaijer, directeur van Agro AdviesBuro in Naaldwijk.

Hanemaaijer adviseert diverse tuinders en groepen tuinders die interesse hebben in aardwarmte en een aantal daarvan hebben hiervoor ook MEI-subsidie gekregen. De telers die voor deze subsidie in aanmerking willen komen, moeten een groot geologisch onderzoek doen. Deze geologische gegevens worden ook gebruikt voor de haalbaarheidsstudies, het garantiefonds en de financiering. De adviseur merkt dat het voor telers steeds lastiger wordt om aan goede en betrouwbare geologische informatie te komen. Hierdoor blijven garantiefondsen en financiers in onzekerheid en wachten met toezeggingen.

Shell en NAM willen minder informatie geven
Ook zijn bedrijven met kennis van de ondergrond, zoals de NAM en Shell minder happig om geologische kennis en informatie te delen. Met name in Zuid Holland is dit aan de gang, zo weet Hanemaaijer. Deze bedrijven hebben informatie zoals boorlogs (verslagen), maar willen deze steeds minder aan tuinders geven. “We krijgen steeds minder medewerking als het gaat om gegevens van eerdere boringen”, zegt Hanemaaijer.

EZ moet zich erover buigen
Hanemaaijer vermoedt dat dit komt doordat een bedrijf als Shell zelf initiatieven ontwikkeld om de diepe ondergronden te gebruiken. Zo is het bedrijf druk bezig met de mogelijkheden te bekijken voor ondergrondse opslag van CO2, het zogenaamde CCS (Shell CO2 Storage-project) zoals in Barendrecht. De CO2 is afkomstig van een raffinaderij in de Rotterdamse haven. Het boren naar aardwarmte door tuinders verstoort deze ontwikkelingen en dus is het geven van informatie niet gewenst. Hanemaaijer noemt dit een ‘leuke casus voor het ministerie van EZ  om als bepalende instantie voor de diepe ondergrond dit te gaan regelen’.

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Ellis Langen
Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.