Glas

Nieuws

Cogen: wkk moet onder sde-subsidie vallen

Cogen, de belangenvereniging voor warmtekrachtkoppeling (wkk), wil dat wkk onder de subsidieregeling duurzame energie (sde) wordt ondergebracht.

Volgens Cogen is het behalen van CP2-emissiereductie via wkk minstens twee keer goedkoper dan met duurzame energie, zo staat in het Milieu Magzine. Rob van der Valk, verbonden aan LTO Glaskracht, pleit voor een sde-regeling voor wkk waarmee de onrendabele top wordt afgedekt. Daarmee kan worden voorkomen dat huidige wkk-installaties door de komst van goedkopere kolenstromen worden uitgeschakeld.

Verantwoordelijk voor groot deel elektriciteitsproductie
De wkk-centrales van de glastuinbouw leveren dit jaar circa 3.000 megawatt. In 2010 zullen 250 tuinders tezamen circa 250 megawatt aan vermogen plaatsen. Van der Valk stelt dat zonder wkk de tuinbouw in economisch zwaar weer terecht was gekomen. Kees den Blanken, voorzitter van Cogen, verklaart dat wkk goed is voor veertig procent van de elektriciteitsproductie. Andere voordelen van wkk zijn dat de installaties eenvoudig aan- en uitgezet kunnen worden en dat ze flexibel zijn.

In andere sectoren dan de glastuinbouw zit de klad in wkk. Dat komt door de sterk gestegen gasprijs. Voorheen kreeg gasgestookte wkk een lagere aardgasprijs en waren er wir-premies. Die zijn verdwenen, waardoor wkk het slachtoffer is van de mislukte liberalisering van de energiemarkt.

Bron: MD Weekly

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.