Glas

Nieuws

Tussenbelichten geeft flinke extra productie

De tussenbelichtingsproef met Leds bij Dekker Glascultures in Wervershoof heeft een meerproductie van 10 tot 15 procent opgeleverd.

In de met SonT-lampen belichte trostomatenteelt werd in het proefvak de helft van de lampen uitgeschakeld en vervangen door de tussenbelichting met GreenPower leds-modules van Philips. In totaal bleef het belichtingsniveau daarmee op 125 micromol.m-2.s-1 . In het proefvak van 700 vierkante meter werden ruim 4.000 modules opgehangen, op ongeveer 75 centimeter onder de kop van de tomaten. Bij 10 procent blauw ledlicht werd een meerproductie van 15 procent gerealiseerd tot en met week 19. Alleen rood ledlicht gaf een meerproductie van 10 procent ten opzichte van hetzelfde belichtingsniveau met alleen bovenbelichting van Son-T-lampen.

De tussenbelichtingsproef werd ontworpen door Gert Jan Dekker, onderzoekers van Philips en Plant Dynamics, installateur Van der Laan en armaturenfabrikant Lights Interaction. Er werd gekozen voor armaturen die voor de meerlagenteelt zijn ontwikkeld. Ze hebben geen geforceerde koeling nodig terwijl ze toch niet warmer worden dan 40 graden. De speciale lenzen voor de Leds geven een elliptische bundel waardoor weinig licht verloren gaat naar boven en onder. Door de gekozen optiek is de lichtverdeling op korte afstand bijzonder goed.

Het tomatenbedrijf Dekker Glas Cultures in Wervershoof is al jaren op zoek naar een alternatieve belichting. SonT-lampen tussen het gewas is geen optie vanwege de grote warmteontwikkeling. Dekker en Philips deden eerder al proeven met TL-lampen als tussenbelichting, maar de energie-efficiëntie van TL-lampen en het belichtingseffect lieten veel te wensen over. Leds zijn bij uitstek geschikt voor situaties waar van dichtbij wordt belicht zoals meerlagenteelt én dus ook tussenbelichting.

Door technische en teelttechnische verbeteringen moet er nog meer te halen zijn uit de tussenbelichting, verwachten de initiatiefnemers. Lees de achtergronden over de proeven in Weekblad Groenten&Fruit van deze week.

DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Gerard BoonekampOf registreer je om te kunnen reageren.