Glas

Nieuws

Tomaat energiezuinig te telen

Intensief schermen bij tomaat, in combinatie met actieve ontvochtiging, blijkt het gasgebruik flink terug te kunnen dringen.

In het Improvement Centre in Bleiswijk stelden tomatentelers zich gisteren op de hoogte van de ervaringen in het project ‘Energie onder de knie’, waarbij het doel is om met 25 kuub gas per jaar (met externe CO2-voorziening) te telen. Door gecontroleerde vochtafvoer bleken onder een (dubbel) energiedoek veel schermuren gemaakt te kunnen worden, wat energie bespaart. Tot week 26 is nog geen 18 kuub gebruikt.

Actief klimaat
Daarbij is in de proef het nodige geleerd over de klimaatregeling met de ontvochtigings- en koelinstallaties. Zo bleken er grenzen te zijn aan te tolereren minimale vochtdeficieten, met oog op schimmelziektes als Botrytis. Ook bleek bijvoorbeeld de traditionele minimumbuis aanvullend nodig te blijven, om in bepaalde periodes een voldoende actief klimaat te creëren.

Meer bijeenkomsten
Voor telers die zich willen laten informeren over de kansen voor verdere energiebesparing, en alle specifieke teeltervaringen tot nu toe willen weten, volgen er nog een aantal bijeenkomsten met bezoek aan de proefkas.

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.