Glas

Nieuws

Loodsen Veiling Brava vol met zonnepanelen

Veiling Brava in Asse (België) heeft een zonnepanelenpark geplaatst op haar loodsen.

De zonnepanelen beslaan een oppervlakte van 6500 vierkante meter en de panelen liggen bovenop de loodsen van veiling Brava. Het zonnepanelenpark bestaat uit meer dan vierduizend zonnepanelen. Door de investering van drie miljoen euro bespaart de veiling vijftig procent energie. Met de 4000 zonnepanelen wordt genoeg energie gemaakt voor bijna 170 gezinnen.

De electriciteit die wordt opgewekt door de zonnepanelen wordt voor 95 procent gebruikt voor de koeling in de veiling. “Er wordt maar een zeer klein gedeelte teruggeleverd aan het net”, zegt directeur Filip Fontaine, algemeen directeur bij Brava. “De energievraag pas heel goed in ons bedrijf. In de zomer hebben we veel elektriciteit nodig voor de koeling en dan schijnt de zon ook veel.”

Winst gaat naar de telers
Het zonnepanelenproject is gedaan in samenwerking met Solar Company en Encon en startte een jaar geleden. Sinds twee weken zijn de panelen operationeel. Fontaine: “We verwachten dit jaar 20.000 euro er aan te verdienen.” Fontaine geeft aan dat de winst die op de panelen gemaakt wordt ten goede komt aan de telers.

De veiling heeft het zonnepanelenpark geplaatst omdat het op de langere termijn rendabel is. Ook wil de veiling zo duurzaam mogelijk zijn en een CO2-neutraal bedrijf zijn. Op 18 juni wordt het park officieel in gebruik genomen.

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.