Glas

Nieuws 2 reacties

Aardwarmteprojecten lopen spaak

De telers die willen investeren in aardwarmte lopen tegen allerlei knelpunten. Hierdoor komen projecten niet van de grond. Zo wordt de tussendoelstelling van 500 ha glastuinbouw in 2011 met aardwarmte nooit gehaald.

Dat bleek gisteren op een bijeenkomst georganiseerd door CDA Pijnacker-Nootdorp. Op de bijeenkomst maakten drie telers die met aardwarmte aan de slag willen, hun knelpunten duidelijk kenbaar. Zo vinden zij de garantieregeling van EZ voor een misboring die momenteel voorligt in Brussel een ‘kansloze regeling’. In de garantieregeling, die garant moet staan bij een misboring, staan onwerkbare voorwaarden. Hierin staat bijvoorbeeld dat een boring minimaal 90 procent kans op succes moet hebben.  “Niet één teler haalt die zekerheid van negentig procent”, zegt Jos Scheffers potplantenteler uit Honselersdijk. ‘En dus durft niemand te boren.”

Kort dag
Een ander knelpunt van de telers is dat zij dan wel via de MEI-regeling geld toegekend hebben gekregen, maar dat geld alleen krijgen ze alleen als ze binnen twee jaar boren. Gezien de haperende garantieregeling en de soms trage medewerking van hogere en lagere overheden die zoekende zijn naar een manier om met het nieuwe aardwarmte-fenomeen om te gaan, wordt dat kort dag. LTO Noord Glaskracht is bang dat wanneer er te lang wordt gewacht met boren, het toegekende geld terug moet naar de overheid en dan voor de sector vervalt. Burgemeester Sjaak van der Tak van gemeente Westland pleitte gezien de grote belangstelling voor aardwarmte om meer geld beschikbaar te stellen voor de MEI-regeling.

Geen financiering van banken
De telers lopen er ook tegenaan dat de banken niet te porren zijn voor financiering van aardwarmteprojecten. “Banken rekenen met een terugverdientijd van tien jaar, maar voor een aardwarmteproject rekent een teler met een terugverdientijd van 15 tot 20 jaar”, aldus energie-adviseur Ronald-Jan Post van DLV Glas en Energie. Bovendien zegt de bank dat telers die willen clusteren in een aardwarmteproject garant voor elkaar moeten staan.

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  schipluiden is groener

  De aardwarmte ervaringen in Belgie laten zien dat een gereserveerde houding niet onterecht is. 75% van de gerealiseerde aardwarmte bronnen is daar binnen 5 jaar "opgedroogd".

 • no-profile-image

  Karel

  Gisteren nog een programma op de Duitse TV zender gezien. Daar wordt vol ingezet op aardwarmte. Naar verwachting zal in Bayern grootschalig op aardwarmte worden overgegaan. De kosten voor de huizenbezitter bedragen € 8.000 en de terugverdientijd ligt op circa 10 jaar.
  Als de ervaring uit België kenmerkend is voor elk aardwarmteproject, dan is het te duur.
  Klopt het dat eenieder ervan uitgaat dat de aardwarmte oneindig is, en dat in België andere ervaringen zijn opgedaan, waarvan men geen weet heeft?

Of registreer je om te kunnen reageren.