Glas

Nieuws

Verburg opent energie producerende kassen

Minister Gerda Verburg van LNV opende vandaag (15 april) officieel het Innovatie- en Demonstratie Centrum (IDC) in Bleiswijk.

Verburg: “Dit is uniek. Nergens op de wereld staat zo’n demonstratiecentrum. Ik verwacht er dan ook veel van. De kas wordt een leverancier van duurzame energie.” Ze gaat er van uit dat duurzame innovaties door dit demonstratieproject versneld worden ingevoerd op praktijkbedrijven.
“Het is een plaats waar de tuinbouw (onder realistische omstandigheden) prototypes van marktrijpe producten kan testen en doorrekenen, wat met een maximum aan bruikbare praktijkgegevens oplevert.”

Drie duurzame oplossingen.
Op het demonstratiecentrum zijn drie varianten van kassen aanwezig, die elk op hun eigen manier proberen meer energie te produceren dan er aan gas en elektra wordt gebruikt.
De Sunergykas laat zoveel mogelijk zonlicht binnen met helder glas, om die warmte daarna weg te koelen en op te slaan in ondergrondse aquifers.
De Flowdeck-kas probeert juist zoveel mogelijk warmte uit de kas te weren, en vangt die warmte op met water dat overdag door een dubbel kasdek stroomt.
De ZonWindKas maakt geen gebruik van zwaardere pompen, koelunits en ventilatoren. Met lamellen en koperen buisjes onder het kasdek wordt water opgewarmd tot ongeveer 70 graden Celsius. De andere varianten werken met laagwaardiger warmte.


Bekijk ook de foto's van de officiële opening.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.