Glas

Nieuws

Elektriciteitskabelverbinding met Denemarken

TenneT, de netbeheerder van het elektriciteitsnet in Nederland, is een samenwerking gestart met een Deense partner met als doel een elektriciteitskabel te leggen tussen Nederland en Denemarken. Het project draagt de naam Cobra-kabel.

Het gaat om een kabel met een capaciteit van waarschijnlijk tussen de 600 en 700 MW. Volgend jaar zal er pas een definitief besluit vallen of de kabel er komt. “De kabel zal dan op z’n vroegst in 2016 of 2017 klaar zijn”, zegt Jelle Wiels, woordvoerder van Tennet.
Het doel van Cobra-kabel is om de integratie van meer duurzame energie in de Nederlandse en Deense elektriciteitsvoorziening mogelijk te maken. Zo is de verwachting dat in de komende vier jaar het aandeel van windenergie in het Deense elektriciteitssysteem met veertig procent toeneemt. Door de kabel verbetert ook de leveringszekerheid in beide landen. “De elektriciteitsverbinding zal ook gunstig zijn voor de verscherping van de concurrentie op de Noordwest-Europese energiemarkten.”

Volgens Wiels kan de nieuwe kabelverbinding met Denemarken de Nederlandse telers met een wkk voordeel opleveren. “Dit jaar en volgend jaar verwachten we toch dat we in Nederland meer stroom produceren dan dat we in Nederland afnemen. Zulke initiatieven bieden de mogelijkheid om elektriciteit te gaan exporteren.” Wel verwacht hij dat de prijzen voor elektriciteit door initiatieven als deze meer zullen afvlakken in Europa. Er ontstaan immers steeds meer verbindingen tussen Europese landen om elektriciteit te kopen en te verkopen. Zo is Tennet ook bezig met een directe elektriciteitskabel naar Engeland van 1000 MW. Dit voorjaar wordt hier een begin aan gemaakt en deze kabel zal begin 2011 klaar zijn. TenneT heeft al een kabelverbinding met Noorwegen, de zogenoemde NorNed-kabel.

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.