Glas

Nieuws

Aanzienlijk minder aanvragen voor wkk’s

Het aantal aanvragen voor het plaatsen van een wkk vertoont momenteel een halvering met het aantal aanvragen van vorig jaar. Dat blijkt uit navraag bij MWM, het voormalige Deutz, een leverancier van wkk’s.

Het aantal aanvragen van telers die een nieuwe wkk bestellen bij MWM, is ten opzichte van vorig jaar flink gedaald, weet Roelf Koster. “Ten opzichte van vorig jaar in dezelfde periode zien we een halvering”, zo geeft hij aan. Er zijn volgens hem verschillende oorzaken te noemen voor deze sterke terugloop. Doordat de gasprijs een stuk lager ligt, wordt de noodzaak om te investeren in een wkk en energiebesparing een stuk minder. “De sparkspread ligt een stuk lager dan vorig jaar”, vult Erik Koolwijk van Cogen Projects aan. “Qua sparkspread zit er bijna 30 euro per Mwatt uur of meer tussen ten opzichte van juli 2008. Nu zitten we met het sparkspread-niveau weer terug op het niveau van halverwege 2005.” Door de lagere sparkspread wordt ook de terugverdientijd langer. Bovendien financieren banken minder snel wkk’s.

‘De grote slagen zijn gemaakt’
Verder speelt bij de terugloop in het aantal aanvragen voor wkk’s mee dat de tuinbouwmarkt voor wkk’s verzadigd begint te raken, zegt Koolwijk. “De grote slagen zijn in de glastuinbouw nu wel gemaakt. Er staat nu circa 3000 MW in de glastuinbouw opgesteld en dat kan in theorie doorgroeien naar 4000 MW.” De wkk’s die er in de toekomst nog bijkomen zijn echter veelal ter vervanging van een oude wkk of er worden wkk’s geplaatst bij kleinere teelten. “Met een voorzichtige schatting verwacht ik dat er in de praktijk de komende jaren nog 500 MW bijkomt.”

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.