Glas

Nieuws

Sahara kan heel Europa voorzien van energie

Door een heel klein deel van de Sahara met zonnepanelen te bedekken, kan heel Europa van energie worden voorzien.

Dit optimistische geluid klonk op het driedaagse klimaatcongres aan de Universiteit van Kopenhagen, zo meldt de website Happy News. ,,Noord-Afrika kan Europa alle energie bezorgen die het nodig heeft”, zegt Anthony Patt, die onderzoek doet aan het Internationaal Instituut voor de Analyse van Toegepaste Systemen in Oostenrijk. In de Sahara schijnt de zon tweemaal zo hard als in Spanje. Ook in de winter schuiven er zelden wolken voor de zon. Europa is al een tijd geïnteresseerd in een project om zonne-energie uit de Sahara halen.

Stoom
“Het systeem is zowel technisch als financieel haalbaar”, aldus Patt. Het volstaat een fractie van de woestijn, ter grootte van een klein Europees land, met zonnepanelen te bedekken. Patt stelt een systeem voor waarbij de zonnestralen water in stoom omzetten. Er staan al proefprojecten voor zo’n systeem op stapel in Egypte, Marokko en Algerije.
 “Het gaat om een goedkope vorm van zonne-energie”, zegt Patt, “en ook de prijzen voor elektriciteitstransport zijn gevoelig gedaald”. Volgens zijn berekeningen kan een investering van 55 miljard euro het project aantrekkelijk maken voor privé-investeerders.


Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.