Glas

Nieuws 1 reactie

Prominent-telers besparen 4,2 miljoen kuub gas

De telers van telersvereniging Prominent hebben vorig jaar ruim 4,2 miljoen kuub gas bespaard door samen kritisch te kijken naar het energieverbruik.

Dat zegt Ferdi van Elswijk, verantwoordelijk voor energie, bij de telersvereniging in ‘s Gravenzande. Jaarlijks gebruiken de 30 aangesloten teeltbedrijven met een gezamenlijke oppervlakte van 200 hectare glas ongeveer 140 miljoen kuub gas. De besparing is tot stand gekomen doordat telers intensief kennis met elkaar deelden. Van Elswijk: “Iedere maand komen al onze telers in drie verschillende groepen bij elkaar. Deze drie groepen zijn: telers die belichten, telers die veel opgesteld wkk-vermogen hebben en telers die minder opgesteld wkk-vermogen hebben.”

Strijd tussen telers
Door de energiecijfers onderling in de groepen te vergelijken, ontstaat er ‘een soort strijd’ tussen de telers en worden de uitschieters aan de onderkant inzichtelijk. “We kijken hoe telers met een laag energieverbruik zoveel hebben kunnen besparen. Welke strategie heeft deze teler gevolgd?” Teeltzaken als een vaste folie of een beweegbaar scherm, instelling van de minimum- en maximumbuis en met het licht meestoken of niet, zijn belangrijke componenten voor energiebesparing. Volgens Van Elswijk gaan de telers dit jaar verder met de vergelijking en de strijd om zo min mogelijk energieverbruik en daarmee energiekosten te maken. “Telers beseffen dat er op het gebied van energiekosten veel mogelijkheden tot besparing liggen. Op andere vlakken zoals bijvoorbeeld arbeidskosten en meststoffen is dit moeilijker.”

Bron: DeGroentenenFruit  - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Eén reactie

  • no-profile-image

    Enthoven

    Kort rekensommetje dat er per bedrijf gemiddeld dus zo´n € 30.800,= minder is uitgegeven. Mooi meegenomen maar helaas een kleine goedmaker in de slechtere opbrengst.

Of registreer je om te kunnen reageren.