Glas

Nieuws

Olie-exporterende landen handhaven olieproductie

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) handhaaft de olieproductie. De OPEC-leden hebben wel afgesproken volledig te zullen voldoen aan de eerder afgesproken productieverlagingen.

De OPEC-leden hebben dat gisteren besloten tijdens een bijeenkomst in de Oostenrijkse hoodfstad Wenen. De vraag naar olie is de afgelopen maanden sterk gedaald door de wereldwijde economische neergang. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) riep het oliekartel OPEC vrijdag nog op de productie niet te verlagen om de prijzen op te krikken. Volgens het IEA zouden hogere prijzen ongunstig uitpakken voor de wereldeconomie. De OPEC liet daarop weten bevreesd te zijn voor verder dalende prijzen en verklaarde dat dit het belangrijkste thema zou zijn op de bijeenkomst in Wenen.

Sinds september vorig jaar heeft de OPEC de olieproductie in drie stappen verlaagd met in totaal 4,2 miljoen vaten per dag. De huidige productiedoelstelling van de elf OPEC-leden bedraagt 24,85 miljoen vaten per dag. In de maand februari bedroeg de productie echter gemiddeld 25,715 miljoen vaten per dag.

De leden van OPEC hebben een nieuwe vergadering over het productieniveau gepland op 28 mei.


Bron: ANP

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.