Glas

Nieuws

EZ: 'Markt tuindersgas openbreken'

Het wordt aanzienlijk makkelijker voor vooral buitenlandse aanbieders van laagcalorisch gas om de Nederlandse markt te betreden. Dat wil het ministerie van Economische Zaken.

Tuinders gebruiken laagcalorisch gas. Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft bij de Tweede Kamer een voorstel ingediend om de Elektriciteits- en Gaswet aan te passen. Het doel is vooral door administratieve vereenvoudiging meer marktwerking te krijgen. Op dit moment heeft gasleverancier GasTerra het monopolie op tuindersgas.

De prijs van gas wordt bepaald op de zogeheten Title Transfer Facility (TTF). De koppeling tussen de olie- en gasprijs is goeddeels verdwenen, waardoor aanbieders volgens onder meer LTO en het Productschap Tuinbouw steeds meer de prijs naar hun hand zetten.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) krijgt wat de minister betreft de mogelijkheid aan het begin van een reguleringsperiode de gas- en elektriciteitstarieven in één keer aan te passen, wanneer deze niet marktconform zijn. Voorheen kon de NMa slechts een inbreukprocedure starten om GasTerra te verplichten met deze verhoging te stoppen.

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.