Glas

Nieuws

TTF-markt verdubbelt ten opzichte van 2007

Gashandelaren en -leveranciers in Europa maken steeds meer gebruik van het Nederlandse gashandelsplatform TTF (Title Transfer Facility) om hun gas te verhandelen.

Volgens Gastransport Services is Nederland nu de grootste gashandelsplaats op het Europese  continent. De TTF-markt, beheerd door Gas Transport Services, groeide in 2008. Marktpartijen leverden 20,3 miljard m3 aardgas via het TTF. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2007 gaand jaar, toen er 8 miljard m3 via het TTF ging. Deze hoeveelheid komt overeen met bijna de helft van het totale binnenlandse gasverbruik in Nederland. De hoeveelheid gas die verhandeld werd, verdubbelde naar ruim 64 miljard m3 en vertegenwoordigt daarmee een waarde van ruim 15 miljard euro. Het aantal handelaren dat actief is op het TTF groeide met 20 procent naar een totaal van 60.

Vanaf haar oprichting in 2003 heeft TTF een structurele groei gekend. GTS (een volle dochter van Gasunie) draagt bij aan de ontwikkeling van de gasmarkt door continue verbetering van het pakket aan transportdiensten dat aan de klant wordt geboden.

Klik hier voor de grafiek TTF 2003-2008

Bron: Gastransport Services

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.