Glas

Nieuws

MEI-regeling waarschijnlijk minder in trek

Glastuinders kunnen vanaf vandaag weer subsidie aanvragen voor de regeling Markintroductie energie-innovaties, kortweg de MEI-regeling van LNV. Er worden een stuk minder aanvragen verwacht dan bij de openstelling van de regeling vorig najaar.

De regeling is vanaf vandaag tot en met 13 maart open. Voor de regeling wordt 14 miljoen euro uitgetrokken; 10 miljoen voor semi-gesloten kassystemen en 4 miljoen voor overige duurzame energiesystemen waar bijvoorbeeld aardwarmte onder valt. De regeling moet  leiden tot energiebesparing en een verlaging van de CO2-uitstoot geven. Vorig najaar werd de MEI-regeling nog fors overschreden. Zo werd er naar schatting voor 30 miljoen euro aan aardwarmteprojecten ingediend, terwijl er 3,5 miljoen beschikbaar was. De aanvragen voor gesloten kassen vielen toen wat tegen; niet meer dan 1 miljoen euro werd er aangevraagd.

Minder animo
Jeroen de Koning, adviseur bij Flynth in Zoetermeer verwacht niet dat er dit keer weer zoveel animo is voor de regeling. “Ik verwacht ongeveer de helft van het aantal aanvragen van vorig najaar.” Aanvragen voor de gesloten kas verwacht hij in ieder geval niet zo veel. “Voor groentetelers is een wkk veel interessanter. Daarmee kunnen ze het hoofd boven water houden.” Het aantal aanvragen voor aardwarmte zal ook niet meer zo’n storm lopen. Zo zijn de voorwaarden hiervoor aangescherpt. “Er moet nu ook een haalbaarheidsstudie gedaan zijn.” Bovendien is het maximumbedrag per aardwarmteproject verlaagd van 2 miljoen naar 1,5 miljoen. Eind dit jaar (15 september tot en met 30 oktober) is de tweede openstelling van de MEI-regeling.

Klik hier voor de brochure van LNV over de subsidieregeling marktintroductie energie-innovaties (kortweg de MEI-regeling)

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.