Glas

Nieuws 1 reactie

Led-verlichting boven glasaardbei beproefd

Een glasaardbeiteler in de buurt van Breda doet momenteel proeven met led-lampen boven een aardbeigewas in de kas.

De teler heeft afgelopen najaar al een aantal rijen met led-verlichting opgehangen. Het demo-project wordt begeleid door teeltadviesbureau Hortinova. De proef bestaat uit verschillende opstellingen met led-lampen.

De landelijke commissie aardbeien van LTO Groeiservice heeft bij het Productschap Tuinbouw (PT) een aanvraag ingediend van 15.000 euro ter financiële ondersteuning van dit project. Ulko Stoll, gewasmanager bij LTO Groeiservice: “Zo’n initiatief van een teler willen we graag ondersteunen zodat de uitkomsten hiervan voor de hele sector beschikbaar komen.” De projectaanvraag wordt morgen behandeld in de sectorcommissie groenten en fruit van het PT. Met het geld kan de proef bij de aardbeiteler die experimenteert met led-verlichting aardbeien geoptimaliseerd worden en wordt op een goede manier gerapporteerd en gecommuniceerd naar de aardbeiensector.

De proef met de led-verlichting is een vervolg op een proef met assimilatieverlichting (SON-T) die heeft gelopen bij aardbeiteler Arno Loos. De ervaringen hiermee waren mede vanwege de sterke warmteontwikkeling van de assimilatielampen niet positief.

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Eén reactie

  • no-profile-image

    qled-light

    grow led is er in vele lampsoorten.Par lampen , panelen en led buizen . led is duur in aanschaf maar verdient zich terug in veel lagere energie kosten en lange levens duur

Of registreer je om te kunnen reageren.