Glas

Nieuws

Hoogleraar plantenteelt energiezuinige kassen

Wageningen Universiteit heeft dr.ir. Leo Marcelis benoemd tot buitengewoon hoogleraar Plantenteelt in energiezuinige kassen. De aanstelling is per 1 februari ingegaan.

De leerstoel wordt gefinancierd door Westland Energie Services, onderdeel van Essent. De nieuwe leerstoel zal binnen de universiteit ingebed worden bij de leerstoelgroep Tuinbouwketens. Prof. Leo Marcelis gaat zich concentreren op wetenschappelijk onderzoek van gewasteelt in nieuwe typen kassen zoals semi-gesloten kassen, waarbij energiebesparing een centrale doelstelling is. Hij onderzoekt vooral veranderende teeltcondities en de manier waarop het aanpassingsproces in de plant verloopt.

In zijn onderzoek richt prof. Marcelis zich op de fysiologische processen in het gewas onder kascondities zoals die niet voorkomen in bestaande kassen. Hij sluit daarbij aan bij recente innovaties in de kasbouw, zoals gesloten kassystemen. Hierin zijn de condities beter dan in de gangbare kassen af te stemmen op de fysiologische behoeften van het gewas. Bovendien bieden deze kassen mogelijkheden voor verregaande energiebesparingen.

Bron: Wageningen UR

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.