Glas

Nieuws

Export van elektriciteit enorm gegroeid in 2008

In 2008 is de export van elektriciteit fors toegenomen, zo blijkt uit cijfers in de jaarlijkse Transportbalans van TenneT.

In 2008 werd zeventig procent meer geëxporteerd dan in 2007. In 2008 werd totaal voor 9.455 gigawattuur (GWh) geëxporteerd. De export van elektriciteit vond vooral plaats richting België. Nederland importeerde ruim 24.730 GWh, een hoeveelheid die vergelijkbaar is met andere jaren.

“De toenemende exportcijfers tonen aan dat de rol van Nederland in de Noordwest Europese energiemarkt steeds sterker en belangrijker wordt. Met de investeringen en netuitbreidingen die de komende jaren worden gedaan, kan Nederland uitgroeien tot de energy hub in Europa. Dat is zowel goed voor het ondernemingsklimaat in Nederland, alsook de leveringszekerheid”, aldus CEO Mel Kroon van TenneT. 

In toekomst meer export dan import
Nederland zal de komende jaren steeds minder afhankelijk van de import van elektriciteit worden, zo bleek al eerder uit een monitorrapport over leveringszekerheid. Dat komt onder meer door de lagere groei van het elektriciteitverbruik, de toename van decentraal vermogen (zoals in de glastuinbouw) en de verdere toename van grootschalig productievermogen (zoals nieuwe centrales). Door die ontwikkelingen kan Nederland een exportland worden van elektriciteit. Deze omslag kan al in 2009 plaatsvinden, wanneer een paar grote centrales op het elektriciteitsnet worden aangesloten.

Bekijk hier de transportbalans 2008 van Tennet

Bron: Tennet

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.