Glas

Nieuws 1 reactie

Emmense telers kunnen restwarmte krijgen

Telers in de buurt van Emmen zouden in de toekomst gebruik kunnen gaan maken van restwarmte. Dat warme water is afkomstig van een nog nieuw te bouwen geothermische elektriciteitscentrale in Barger-Compascuum.

Het bedrijf Geo Thermie Nederland heeft het plan deze eerste geothermische elektriciteitscentrale te gaan bouwen. Met behulp van aardwarmte uit de grond wordt stroom opgewekt en die wordt geleverd aan Duitsland. Volgens de initiatiefnemer zou na de eerste keer stroom opgewekt te hebben er restwarmte overblijven met een temperatuur van tussen de 80 en 90 graden. “Dit water zou gebruikt kunnen worden door tuinders in de buurt van Emmen”, aldus initiatiefnemer Egbert Kruize. Volgens hem is dit voor telers goedkoop water omdat het bedrijf dit als restproduct ziet. “We kunnen uit dit water ook voor een tweede keer stroom halen, maar dat is voor ons minder interessant.”
 
Ringleiding
Wanneer alles volgens plan verloopt kan de eerste warmte begin 2010 of halverwege 2010 aan de telers geleverd worden. “We weten nog niet of de telers geïnteresseerd zijn. De telers kijken samen met de gemeente natuurlijk ook naar een aardwarmteproject.” Kruize ziet wel iets in de aanleg van een ringleiding waarop telers zich kunnen aansluiten en gebruik kunnen maken van warm water verkregen door aardwarmte. “In die leidingen kan dan zowel water vervoerd worden van hun eigen aardwarmteproject als het water dat van onze nieuwe centrale afkomt.”

Bron: DeGroentenenFruit.nl – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Eén reactie

  • no-profile-image

    Karel

    Ik zou ook maar een stroomkabeltje leggen vanuit het tuindersbedrijf. Als je toch de ringleiding gaat ingraven, kun je de stroomkabel ernaast leggen in hetzelfde sleufje. Komt goed met die tuinmannen daar in Emmen.

Of registreer je om te kunnen reageren.