Glas

Nieuws

BiJo bespaart 2 miljoen kuub gas per jaar

Het biologische glastuinbouwbedrijf BiJo uit ’s-Gravenzande gaat ongeveer twee miljoen kuub gas per jaar besparen. De familie Jonker neemt in maart de GeslotenKas in gebruik.

Daarmee is het bedrijf de eerste teler met een volledig grondgebonden en biologische teelt die geen gasaansluiting meer nodig heeft op in totaal 100.000 m2 kas. Door de kas volledig te verwarmen met zonne-energie wordt een energiebesparing gerealiseerd van ongeveer 2 miljoen m3 gas per jaar. De kas fungeert als zonnecollector. De ramen worden gesloten gehouden en de overtollige warmte die daardoor in de kas ontstaat, wordt afgevoerd en opgeslagen in een aquifer, een waterhoudende zandlaag op 100 tot 200 meter diepte. Met luchtbehandelingskasten wordt de opgeslagen warmte geleverd aan de open kas met radijs en bladgroente. De resterende energiebehoefte wordt afgedekt met de inzet van een ketel op bio-olie.

Eerste grondgebonden teelt met GeslotenKas
Dit duurzame kasconcept is mogelijk door een combinatie van teeltsystemen. Op 7,2 ha. teelt BiJo radijs en bladgroente, waaronder sla, op volledig biologische wijze. Met de komst van de GeslotenKas wordt het assortiment uitgebreid met 2,6 hectare. “Het toepassen van het GeslotenKas-systeem op een grondgebonden teelt is nieuw”, aldus Hans Hoven, directeur van Innogrow. “Het toepassen van de kenmerkende luchtverdeelslangen onder de goten is bij BiJo niet mogelijk. Hiervoor hebben we een creatieve oplossing bedacht. Met dit project tonen we aan dat de GeslotenKas ook voor andere teeltregimes binnen handbereik is en dat iedereen de overstap naar duurzaam telen kan maken.”

Innogrow, al jaren vaste partner van BiJo als het gaat om geconditioneerd telen, heeft het systeem economisch en technisch doorgerekend en de bouw ervan begeleid. Na oplevering zal Innogrow BiJo blijven monitoren en adviseren op het gebied van teelt en energetische optimalisatie.

Bron: DeGroentenenFruit.nl

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.