Glas

Nieuws

Zonnestroom sneller rendabel

Wie speelt met de gedachte om elektriciteit op te wekken met photovoltaïsche zonnecollectoren, doet er goed aan daar nu dieper te duiken om de haalbaarheid ervan voor de eigen situatie te bezien.

Zonne-elektriciteit (PV-stroom) wordt steeds makkelijker rendabel, bleek eergisteren op een studiedag in Lelystad. Voorwaarde voor een rendabele exploitatie voor grootverbruikers is wel dat de SDE-subsidie wordt verleend.

In vergelijking met begin dit jaar is de prijs voor zonnepanelen met tientallen procenten gedaan. En de prijs voor elektriciteit is de laatste jaren met gemiddeld 7 procent gestegen. Die 2 ontwikkelingen zijn op zich nog onvoldoende om de elektriciteitsopwekking met zonnepanelen rendabel te maken.

Positief
Om dat inzichtelijk te maken wordt vaak gekeken naar de terugverdientijd. Een beter handvat is de vaststelling van de netto contante waarde van de installatie, ofwel: hoeveel geld kost het over een gegeven exploitatieperiode, en wat levert het op. Dat moet positief zijn. Die waarde wordt vervolgens teruggerekend naar het moment waarop de investering is gedaan (=de contante waarde). Die blijkt in de meeste gevallen positief uit te pakken: voor particulieren, die netstroom inkopen tegen kleinverbruikerstarief is dat al zeer snel het geval, zelfs wanneer geen gebruik gemaakt wordt van SDE-subsidie: financiering met eigen geld maakt PV-stroom altijd goedkoper. Met vreemde financiering is dat (met de huidige stroomtarieven) nog niet het geval,  maar is de cashflow al wel positief, omdat een deel van de inkoop van netstroom wegvalt.

SDE nodig
Bij stroominkoop tegen grootverbruiktarief is de hulp van SDE-subidie nodig, om het prijsverschil met de duurdere zonnestroom te overbruggen. De SDE-toekenning voor de categorie ‘klein (600 tot 15.000 Wpiek) opent naar verwachting in de loop van januari, voor de categorie ‘groot (15.001 to1 100.000 wattpiek) start 13 weken later. Daar kan wel een probleem liggen, omdat de subsidiepot elk jaar weer zwaar wordt overtekend. Meer over deze materie op de site van Senternovem.

Bron: agfactueel - auteur: Joost Stallen 

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.