Glas

Nieuws laatste update:2 dec 2009

WUR onderzoekt oorzaak kromme aardbeien

WUR Glastuinbouw in met Hortinova en Planta Logica is onderzoek gestart naar het effect van rookgassen op de vruchtzetting bij aardbei.

Het onderzoek concentreert zich op etheen, een verbinding die in rookgassen voorkomt  en waarvan bekend is dat het effect kan hebben op de groei, en op de ontwikkeling van bloemen en vruchten.

Lage buitentemperatuur
Het achterwege blijven van de vruchtzetting in het vroege voorjaar is  een berucht fenomeen bij de teelt van aardbeien onder glas. De effecten treden vooral op in de periode januari-maart bij lage buitentemperaturen en veel licht. Het gewas is dan actief, de CO2 vraag hoog en de kassen blijven dicht. Vanwege deze specifieke omstandigheden zouden rookgassen die gebruikt worden voor CO2 dosering hierbij een rol kunnen spelen.  ‘Kromme vruchten’ zijn het gevolg.

Elsanta en Sonata
Voor het onderzoek wordt gebruik gemaakt van zes begassingskasjes die staan opgesteld in een geconditioneerde klimaatkamer in Wageningen. Aardbeiplanten van de rassen Elsanta en Sonata worden blootgesteld aan verschillende etheen-concentraties.  De effectiviteit van etheen wordt bepaald aan de hand van bloem(knop)ontwikkeling, bloem/vrucht abortie, vruchtzetting, aantal ‘kromme vruchten’ en algemene groeiparameters. Het onderzoek gebeurt in opdracht van Productschap Tuinbouw.

Bron:gfactueel-Auteur: Joost Stallen

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.