Glas

Nieuws

WKK-coöperatie glastuinbouw stopt ermee

De wkk-coöperatie van LTO Noord Glaskracht komt hoogstwaarschijnlijk per 2010 te vervallen. Volgens Dick Hylkema, directeur van de belangenbehartigingsorganisatie is het doel bereikt dat de glastuinbouw wordt gezien als duurzame energieleverancier.

Hylkema kondigde de opdoeking van de coöperatie aan, vorige week op de ledenvergadering. Echter, de wkk-coöperatie zelf moet het besluit nog definitief nemen.

Speciale belangenbehartiging
De coöperatie werd in het voorjaar van 2006 opgericht door LTO Noord Glaskracht. Ze was vooral gericht op de belangenbehartiging voor telers met een wkk of plannen voor een wkk. Telers konden boven op hun lidmaatschap van de belangenbehartiging ook lid worden van de wkk-coöperatie en betaalden daarvoor 250 euro per jaar. Na ongeveer een jaar stapten ook de ZLTO en LLTB in het bestuur van de warmtekrachtcoöperatie.

Samen elektriciteit verkopen
Verder richtte de coöperatie Hortikracht op. Hiervan was de bedoeling dat telers die meededen in Hortikracht gezamenlijk hun electriciteit zouden verkopen. Voor de gezamenlijke verkoop van elektriciteit wilde Hortikracht samenwerken met AgroEnergy. De gezamenlijke verkoop zou meer voordeel op moeten leveren voor telers. Leden van Hortikracht zouden niet verplicht worden hun elektriciteit door AgroEnergy te laten verkopen. De samenwerking met AgroEnergy is echter niet van de grond gekomen.

De wkk-coöperatie Glastuinbouw had begin 2007 ruim 400 leden en zij vertegenwoordigen een opgesteld vermogen in wkk's van 1400 MWe.


Bron: gfactueel.nl – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.