Glas

Nieuws

Telers eisen opheldering import tomaat EU

Groentetelers willen opheldering over de steun aan tomatentelers op de Canarische eilanden en import van tomaat uit Marokko.

Tijdens de sectorcommissievergadering groente en fruit (PT) haalde ZLTO-vakgroepvoorzitter Tiny Aerts berichten aan dat de steun voor Canarische telers zo’n 20.000 euro bedraagt per bedrijf. "Ik kan daar gezien de omvang van de bedrijven niet bij." Ook signalen dat Marokko de afgesproken contingenten in te voeren tomaten overschrijdt, gaan er niet in bij de teelt. "Dat leidt tot zware schade aan de teelt in Europa."

Europees overleg
Volgens PT-secretaris Michiel Gerritsen staat het telers vrij hiervoor aandacht te vragen in de Europese telersorganisatie Copa Cogeca. Het PT zegde toe een onderzoek te doen naar de import van tomaten uit deze gebieden en de EU- afspraken over steun in import, omdat hierover nu onduidelijkheid bestaat. Verder wil het PT het aan de orde te brengen in Europese overleggen.

Volgens koepel DPA staat het Marokko vrij tomaten in te voeren, maar is het contingent afgesproken tegen gunstige invoervoorwaarden. Handel staat vrij dus en van overschrijdingen van afspraken kan daardoor geen sprake zijn, stelt directeur Hans van Es.

Bron: Agrarisch Dagblad


Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.