Glas

Nieuws

Teeltanalyse: Koudegolf vraagt andere aanpak

Door de kou van het moment, heeft niet iedereen de gewenste etmalen kunnen draaien.

Daardoor is de plantkleur en de plantontwikkeling niet altijd gelopen, zoals dat eigenlijk had moeten zijn.  Stuur tijdig bij, want een plant die nu te ‘vet’ staat, wordt straks op dat deel supergevoelig voor Botrytis. Bovendien ben je dan meer blad aan het kweken in plaats van vruchten (te veel water, te weinig droge stof).

Stook de plant niet leeg
De afgelopen week begon met veel zon en dinsdag bereikten we zelfs een topdag met bijna 500 Joule, uitzonderlijk veel in deze ‘donkerste’ periode van het jaar. Op die dagen kun je dankzij de kracht van de zon veel goedmaken van wat we ’s nachts tekort kwamen. De dagen dat de zon er niet of nauwelijks doorkwam, was dat niet mogelijk en eigenlijk ook niet aan te raden.  Op zulke dagen is het opletten dat je het plantje niet leeg stookt.

Warme voet
Mocht je de komende dagen nog planten thuis halen, zorg dan wel dat je ze voldoende warm ontvangt, maar ga ook daar niet overdrijven met bijvoorbeeld te hete buizen. Stook de kas tijdig op (= op voorhand !) tot bijvoorbeeld 20°C met gesloten scherm en hete buizen, zodat het substraat waar de plant met zijn ‘voet’ komt op te staan, goed warm is ! Wanneer de planten in de kas komen komen, mag de kastemperatuur weer iets hoger, bijv. 18°C en begrens je de maximum buis liever op 55 dan op 60°C in.

Bron: gfactueel.nl – Auteurs: Gerrit Hendrikx & Peter Stradiot

Kijk voor meer teelttips over sturing in december 

Foto

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.